Mandag morgens treningsblues? Tvert imot!

Siri Marte Hollekim, en av doktorgradstipendiatene våre blogger også. Hun er utdannet fysioterapeut, og har erfaring som fysisk trener og fysioterapeut for RBK, og kan sies å være mer enn alminnelig opptatt av trening og ernæring. Idag har hun noen flotte tips for hvordan man kan bruke mandagen til å komme igang med trening og kostholdsendringer:

“Hvis du ikke fikk til å begynne med ønskede aktivitets-og/eller kostendringer forrige uke:

  • Kartlegg om du fortsatt ønsker dette og hva du vil gjøre
  • Sett en startdato og et tidspunkt
  • Forplikt deg gjerne til noe, eller overfor noen

Hvis du vet hva du vil, men alltid utsetter til i morgen:

  • Forplikt deg overfor noen denne uka, begynn idag.
  • Sett av faste tidspunkt for trening denne uka/planlegg måltider og innhold
  • Sett ambisjonsnivået slik at det er rom for progresjon neste uke, heller enn omvent!”

Varige endringer
Siri er inne på noe veldig viktig. Trening er mye lettere hvis det kobles til følelsen av mestring enn om det blir noe ulystbetont som man piner seg gjennom. Kanskje går det litt tregere fremover hvis man starter forsiktig istedenfor å kaste seg ut i et intensivt treningsprogram, men samtidig er det alfa og omega å holde motivasjonen oppe. Det kan være fristende å skylde på media eller den moderne livsstilen for at folk har forventninger om umiddelbare lettvinte resultater, men realiteten er at det å spise sunt og trene regelmessig ikke kan gjøres på et par uker for så å være overstått. Vi snakker livsstilsendringer. Derfor må ambisjonsnivået være realistisk.

For noen er kanskje dørstokkmila verst. Da gjelder det å unngå motivasjonsdiskursjonen med seg selv før hver eneste treningsøkt. Vi lever alle travle liv, og det er alt for lett å finne unnskyldninger til hvorfor man burde slippe unna akkurat idag. Du tar det jo igjen en annen dag, ikke sant? Men så skjer det ikke likevel, for andre dager har sine unnskyldninger de og. Kanskje øker skyldfølelsen over alle de avlyste treningsøktene og fremskrittene som uteblir, før det tilslutt er lettere bare å gi det hele opp. Uten motivasjon blir det meste for tungt i lengden.

Løft hverandre
Så tren med en venn, sett deg realistiske mål og sørg for at du holder treningen så lystbetont som mulig. Gjør trening til en fast post på kalenderen. For noen kan det hjelpe å kjøpe pulsklokke eller skritteller så du kan “logge” prestasjonene dine og se tallene forbedre seg. Kanskje kan du skrive treningsdagbok, hvor du tillater deg selv å være ordentlig stolt av fremskrittene dine. Ikke minst, trøst deg med at du er langt ifra å være den eneste som kan slite med å komme igang, så spør venner om motivasjonsråd og løft hverandre. Selv om mandag morgen kan være litt tung, kan det også holde potensialet for en god ny uke. God trening!

Skrevet av Hanna Sofie Ellingsen ved CERG.

This entry was posted in Exercise, Motivation, På norsk by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s