Vi trener mer, men blir feitere

I følge Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, ser det ut til at vi trener mer nå enn vi gjorde på midten av åttitallet. Men i samme tidsperiode har vi blitt betydelig tjukkere. Kroppsmasseindexen, det vil si et mål på forholdet mellom høyde og vekt, har økt betydelig i Nord-Trøndelag de siste tiårene. Nå er så mye som tre av fire menn og 60% av kvinnene enten overvektige eller fete. Den største økningen ser man hos de yngre aldersgruppene. På tross av dette, så rapporterer befolkningen i Nord-Trøndelag at de trener oftere nå enn tidligere, og at de holder på lenger hver gang. I tillegg har mange økt intensiteten på treningsøktene.

Hvordan kan dette ha seg?  Det er flere mulige forklaringer. Det kan være at vi spiser mer enn tidligere og ikke klarer å veie opp for økt kalori-inntak med trening. Dette er imidlertid ikke trolig. Mer sannsynlig er det at vi er mer stillesittende og inaktive den tida vi ikke trener. Det hjelper ikke så mye med trening noen timer i uka hvis resten av tida tilbringes i ro. Hverdagsaktiviteten har nok gått betydelig ned i de siste årene. Vi tilbringer for mye tid foran skjerm og i bil. Dette er en stor utfordring i årene som kommer!

Her har du et morsomt eksempel på hvordan samfunnet legger opp til fysisk inaktivitet, og vi har blitt så vant til dette at vi tar det som en selvfølge at vi ikke skal bevege oss:


Skrevet av Trine Moholdt, Postdoktor ved CERG.
Trine holdt nettopp et innlegg om denne forskningen på Idrettsmedisinsk Høstkongress 2011 med tidligere CERG-stipendiat Stian Aspenes. Tittelen på innlegget var: Vi trener mer, men blir feitere! Mosjonsvaner i Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag 1984-2008 (HUNT 1-3).

Advertisements
This entry was posted in Cardiovascular disease, Exercise, Fitness, HUNT, Lifestyle, Obesity, På norsk, Public health, Video by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s