6. des: Treningstips fra Midtre og Øvre Gauldal

Adventskalenderen oppsummert så langt har vist oss at fysisk aktivitet bidrar til bedre hjertehelse, uansett om du velger lav, moderat eller høy intensitet. Men det er et dose-responsforhold her, det vil si at jo mer fysisk aktiv du er, jo bedre helse og kondisjon.

Ønsker en derimot å komme i skikkelig god form for å prestere i en eller annen sammenheng, så må nok både rolig langkjøring, terskeltrening og intervaller inkluderes i treningsprogrammet. Her er det type idrett/prestasjon som vil legge føringer for hvordan treningsprogrammet settes sammen. Styrketrening er også nødvendig og vil bidra til enda bedre prestasjoner.

For en vanlig mosjonist med eller uten ambisjoner kan dette høres både uoverkommelig og kanskje litt lite rock’n roll ut. Vi skal derfor presentere noen gamle og godt utprøvde treningsformer som både bygger en god grunnform, er styggartige og ikke minst effektive. Ikke trenger man mye utstyr heller.  Med fare for å røpe treningshemmeligheter som helt åpenbart har gitt et konkurransefortrinn til enkelte gauldalinger, gir vi en kort innføring i disse tradisjonelle treningsformene fra Rognes og Rørostraktene.

For å bedre utholdenhet:

Sparken (the kick)
Dette treningsutstyret er mest utbredt i mindre urbane strøk, og er best på glatt underlag. Finn deg en passende lang bakke (OBS! Erfaringsmessig vil vi oppfordre til å sjekke om det er grus i bakken før man setter i gang.) Løp opp ved å skyve sparkstøtten foran deg, den ekstra belastningen sparken gir sørger for at pulsen kommer et ekstra hakk opp. Ønsker du enda større belastning tar du med en passasjer! Når du har kommet deg på toppen er det bare å sette utfor, og nyte en fartsfullt aktiv pause! Har du talent for dette så arrangeres VM i spark Utfor i Hurdal, må vite.

Søsanking
Søsanking antas å være intervalltreningens mor. Denne aktiviteten er fin for dere som liker intervalltrening, men som er lei av å måtte følge med tid og puls underveis. Her får man det man kan kaller naturlige intervaller. Stikker sauen av er det bare å kute etter.  Vil også svært ofte arte seg som meget lange langkjøringer, så her er det åpent for artige temposkifter.

Påssåryggstafett
Er du mer av den sosiale typen som liker å trene sammen med andre er dette et fint alternativ. Ta med deg kjerringa/gubben/barn/nabo eller venn/venninne. Det er en forutsetning at dere er 4 personer eller flere om det skal bli noen stafett av det. Del dere i to lag, finn en passende bakke, kast kjerringa eller den du måtte ha på ryggen og legg i vei. Om å gjøre å være først opp til toppen. Når dere når toppen hopper påssåryggen av før dere tar rolig jogg/gange ned. Bytt deretter plass og ta fatt på neste runde. Bestem før dere setter i gang hvor mange runder dere skal kjøre. Best av fem?

For å forbedre styrke:

Rævkrok
Fin måte å trene opp styrken i bein og rygg. Utøves ofte som selskapslek, men dette vil vi advare mot. OBS! Sørg for å være god og varm før du setter i gang for å hindre muskelstrekk. Men her er det ikke bare rå styrke som gjelder, møter du større og sterkere motstandere så vil du med hurtighet, teknikk og en liten tjuvstart komme godt ut av det.

Håndbak
Er du av den konkurranselystne typen kan handbak være en fin måte å få trent muskulatur i armer og skuldre på. Har du treningslystne venner kan det være en ide og samle en gjeng og gjøre det til en liten konkurranse. Om dere trenger noe å trene mot kan det nevnes at det finnes både NM og VM i handbak.

Vedhogging
Er man oppvokst på en plass hvor nåla på gradestokken både titt og ofte kryper under 30 minusgrader så vet man å sette pris på ved og vedfyring. Hogger man veden selv får man seg ei real styrkeøkt. Her trengs det en høggstabbe, ei øks og godt mot. Både hogging, bæring og stabling utfordrer muskulatur i rygg, armer og bein, og vi kan garantere at det vil kjennes at man har brukt kroppen når økta er omme!

Løkke te å itj fårra nålles!

Skrevet av Ingeborg Leinan og Inger-Lise Aamot, begge Stipendiater ved CERG.


Spørsmål 6. des: Hvorfor trengs både utholdenhets- og styrketrening?
Send inn svar her, og vinn en drømmedag hos CERG!

Advertisements
This entry was posted in Exercise, Fitness, Julekalender 2011, På norsk by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

2 thoughts on “6. des: Treningstips fra Midtre og Øvre Gauldal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s