9. des: Go Red i desember?

Hjerte-karsykdommer topper fortsatt statistikken over hvilke sykdommer som tar flest liv i verden! Hele 30 % av alle dødsfall i verden skyldes hjerte-karsykdommer.

En sykdom som først og fremst rammer menn?
Hjerteinfarkt rammer typisk menn i sin beste alder, mens kvinner ofte rammes rundt ti år senere i  livet. Svært mange er kjent med de klassiske symptomer på hjerteinfarkt; sentrale brystsmerter som stråler ut i venstre arm – og dette stemmer bra med hvordan symptomene ofte arter seg hos menn…

Er det de samme symptomene som varsler om hjerteproblemer hos kvinner?
Hos kvinner kan de første symptomene på hjerteinfarkt oftere være noe annerledes enn hos menn:

  • En ubehagelig følelse av press midt i brystkassen av noen minutters varighet, og som kommer og går
  • Smerte eller ubehag i en eller begge armer, ryggen, halsen, kjeven eller magen
  • Åndenød/en følelse av å ikke få nok luft, med eller uten brystsmerter
  • Kaldsvetting, kvalme/brekninger, tretthet, svimmelhet eller nær besvimelse
  • Manglende matlyst

Får kvinner med hjertinfarkt dårligere behandling av legen sin enn menn?
Det er typisk at mange kvinner ikke oppsøker lege når de får et hjerteinfarkt, fordi de ikke kjenner igjen de klassiske symptomene. De skjønner dermed ikke at det er nettopp det som feiler dem. Ofte skjønner heller ikke legen at det er hjerteinfarkt som har rammet kvinnen! Derfor er det viktig å spre informasjon om hjertehelse til kvinner, slik at de kan komme til behandling raskest mulig hvis de får hjerteinfarkt.

Den røde kjolen
Den røde kjolen er logoen til AHAs (American Heart Association‘s) kampanje for å få kvinner til å øke fokus på egen hjertehelse. Den nasjonale ”wear red”-dagen feires i USA hvert år i begynnelsen av februar.

Go Red-kampanjen har spredt seg til mange land, deriblant Norge. Du kan lese om den norske aksjonen i 2010 “Hjerterdamer – go red,” og få mer info om kvinner og hjertehelse her.

Damen på bildet er ikledd kjolen som er designeren Irina Shabayevas bidrag til årets American Heart Month. Hvis du kler deg like lekkert i en rød kjole nå i desember, tenk da på at den røde fargen ikke bare symboliserer jul, varme og kjærlighet, men at den røde kjolen også er et symbol og en påminnelse om at kvinners hjerteproblemer ofte arter seg annerledes enn hos menn!

Da vet du hva du skal huske på når du ser en kvinne i rød kjole neste gang?

En oppfordring til alle kvinner
Ta på deg den røde kjolen på neste julebord, og fortell hva den symboliserer, og lær deg symptomer på hjerteinfarkt hos kvinner!

Skrevet av Ingerid Arbo, Overingeniør ved CERG. 


Spørsmål 9. des: Hva kan kvinner gjøre for å redusere egen risiko for å få hjerteinfarkt?
Send inn svar her, og vinn en drømmedag hos CERG!

This entry was posted in Cardiovascular disease, Julekalender 2011, Lifestyle, På norsk, Public health by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

2 thoughts on “9. des: Go Red i desember?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s