12. des: Trening og teknologi

(Note: This post is also in English! Check it out here: https://cergntnu.wordpress.com/2011/12/12/exercise-and-technology/)

Det finnes tusen måter å motivere deg selv eller barna dine til å trene. Likevel misliker mange prosessen, og bruker alle mulige slags unnskyldninger for å unngå treningen. En av de sikreste måtene å sørge for at det blir vellykket er å trene sammen med noen. Her på labben trener vi felles hver uke, uansett om det regner eller snør ute. For mange er det likevel ikke mulig å finne en egnet treningspartner.

Hva med å bruke teknologi for motivere deg til å trene? Her snakker vi ikke om treningsmaskiner som tredemøller, osv. Nei, her snakker vi om dingser, apps og andre spennende teknologiske navn. I løpet av de siste årene har det blitt masse slags personlig teknologi, fra FitBit til mobile kondis-apper, som alle skal hjelpe oss å komme i bedre form. Ta for eksempel Newsweek Magazine sin liste med populære nye treningsapps.

Du kan også ta en titt på hva to amerikanske skoler har tatt i bruk for å motivere elevene sine til å trene:

Men virker det faktisk, eller blir det bare nok en kul ”gadget” med morsom programmering og lav nytteverdi?

I følge en studie fra YMCA får teknologi skylden for barns mangel på bevegelse. Etter samtaler med 1600 foreldre med barn mellom 5 og 10 fant YMCA at teknologi, tid og penger var de tre største vanskelighetene for å motivere barna. 42 % av foreldrene sa at distraksjoner som tv, spill og telefoner hindrer barnas aktive livsstil.

Men selv om foreldrene til dels skylder på teknologi for mangel på fysisk aktivitet velger hele 74% å bruke familietiden med barna foran tv’en, og 53% bruker i tillegg tid på å spille data- eller tv-spill sammen med barna. Det er vanskelig å skylde på teknologien når barna er inaktive hvis foreldrene sitter rett ved siden av dem på sofaen. Uansett hva grunnen måtte være er realiteten at fedme hos barn har tredoblet i løpet av de siste 30 årene i utviklingsland, og på verdensbasis regnes en av tre barn som fete.

Hva med deg? Hvis teknologi har hatt en positiv innflytelse på helsen din, fortell oss om hva du gjorde og hvordan det hjalp i kommentarene.

God jul og god trening!

Skrevet av Gustavo da Silva, Post doktor ved CERG.


Spørsmål 12. des: Hva gjør du for å motivere deg selv og/eller barna til å trene?
Send inn svar her, og vinn en drømmedag hos CERG!

This entry was posted in Exercise, Fitness, Julekalender 2011, Lifestyle, Motivation, På norsk, Poll, Public health, Video by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

1 thought on “12. des: Trening og teknologi

  1. Nei, jeg bruker ikke teknologi for å holde meg i form. Rett og slett fordi jeg er gammeldags og liker å motivere meg selv og ikke la en liten teknologisk dings fortelle meg hvordan og når jeg skal trene og la den rose/kritisere meg om jeg gjør det bra eller ikke. Jeg har større tro på den indre motivasjonen, den har drevet mennesker i tusner av år til å la de oppnå det de vil 🙂
    (dessuten har jeg ikke smart-telefon, så app`er er egentlig utelukket uansett..)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s