14. des: Hva vet du om kjærlighetens organ?

Hjertet har fascinert mennesker i hundrevis av år og det er skrevet bøker opp og ned i mente om kjærlighet, kjærlighetssorg og broken hearts. Hjertet er motoren vår og du “can´t live or love without it.”

Hjertet er en av kroppens muskler, og egentlig en veldig enkelt designet pumpe. Allikevel så er samspillet mellom utallige ulike typer celler i hjertet komplekst og det er masse vi prøver å forstå for å bedre fremtidens behandling av hjerte- og karsykdom. Her er noen fakta om hjerte- og karsystemet vårt som vi vet, men som du kanskje ikke viste…

– Om du knytter begge nevene og holder dem mot hverandre så har du størrelsen på hjertet ditt om du er en voksen person.

– Når du sitter eller ligger i ro kan du måle hvilepulsen din (antall slag hjertet slår per minutt). Det er nylig vist at noe så enkelt som å følge med på sin egen hvilepuls kan være nyttig med tanke på å unngå fremtidig hjerte- og karsykdom. 21. desember kommer en ny artikkel fra CERG om hvilepuls og risiko for hjertedød som det kan være nyttig for deg – så følg med på våre hjemmesider og blogg!

– På under ett minutt kan hjertet ditt pumpe blod til hver enkelt celle i kroppen din. I løpet av et døgn slår hjertet ditt omtrent 100 000 ganger, dvs. ca. 36 millioner ganger i løpet av et år og omtrent 2.7 milliarder ganger i løpet av et liv (om du blir ca. 75 år).

– Kroppen din inneholder omtrent 5.6 liter blod som sirkulerer gjennom kroppen ca. tre ganger per minutt. I løpet av et døgn pumper hjertet ditt ca. 7 500 liter med oksygenrikt blod ut gjennom mer enn 96 500 km med blodårer som linker sammen cellene i de ulike organer i kroppen vår. I løpet av en dag transporteres blodet omtrent 19 000 km, tilsvarende fire ganger distansen fra kyst til kyst i USA… I løpet av et liv pumper hjertet omtrent 159 millioner liter blod rundt i kroppen – det er nok til å fylle tre supertankere med blod….

– Om du skviser en tennisball så tilsvarer det kraften hjertet ditt pumper ut blod for hvert slag. Ikke verst for en muskel på størrelse med to knyttnever.

– Lub-dub, lub-dub, lub-dub – høres det kjent ut? Dersom du legger øret mot brystet til en person vil du høre disse lydene – det er lyden av hjerteklaffene som åpnes og lukkes.

– Aorta, som er den største blodåra som går ut fra hjertet har diameter på størrelse med en hageslange, mens kapillærene som er de minste blodårene er så tynne at det må ti av dem til å bli like tykke som et hårstrå.

– En hjertelig latter varmer mer enn sjelen – det gjør at blodårene produserer et stoff som heter nitrogenoxid og som får blodårene til å slappe av. Nitrogenoxid er forbundet med beskyttelse av hjertet og er en viktig bestanddel i flere typer hjertemedisin. Økt blodstrøm er vist opp til 45 minutter etter en skikkelig latter.

Et glass Merlot kan gå rett i hjertet men nyere forskning viser at også et glass med Riesling kan gjøre det – så rød eller hvit? Følg hjertet ditt!

Skrevet av  Ulrik Wisløff, Senterleder/Professor ved CERG.


Spørsmål 14. des: Hvorfor er det så viktig med hjerteforskning selv om hjertet er en veldig enkelt designet pumpe?
Send inn svar her, og vinn en drømmedag hos CERG!

Advertisements
This entry was posted in Cardiovascular disease, Fitness, Julekalender 2011, På norsk, Public health, Research, Science by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s