15. des: Fido – en lykkepille?

Fido har vært menneskets følgevenn i  ca  14 000 år, og er kjent også som menneskets beste venn. Studier viser at det å ha en hund er assosiert med høyere fysisk aktivitetsnivå, lavere blodtrykk, lavere kolesterol og lavere respons på stress. Det er også vist at hundeeiere har forbedret overlevelse etter hjerteinfarkt sammenlignet med de som ikke har hund.  Det er usikkert om dette kun skyldes økt fysisk aktivitet.

Men man kan av og til også undres over dette vennskapet. Kjærligheten til Fido skyldes definitivt ikke lufteturer i grålysningen, oppspiste sko, oppgravde hageblomster eller istykkerrevne tepper. Hva er det med denne skapningen som gjør at vi mennesker liker å holde dem som kjæledyr? Og at de elsker oss betingelsesløst tilbake?

I en doktorgradsavhandling av Linda Handlin kommer vi nærmere svaret på hvorfor vi har denne gjensidige gleden av hverandre. Det viser seg at det er kjemi, eller rettere sagt biokjemi, mellom herre og hund! I en studie ble fysiologiske og hormonelle forandringer under samhandling mellom hundeeier og hund undersøkt. Forskerne antok at hormonet oxytocin kunne være assosiert med en sterk binding mellom hundeeier og hund, slik de har funnet at det er mellom ammende mødre og deres babyer. Oxytocin øker spesielt under fødsel og amming hos kvinner, og antas å være viktig for å utvikle binding mellom mor og barn.  I tillegg virker hormonet også som et lykkehormon, det reduserer smerteopplevelse og har en gunstig effekt på hjerte- og blodårefunksjon, blant annet.

I studien til Handlin og kolleger skulle 10 kvinnelige hundeiere samhandle, snakke til og klappe/kose med hunden sin. Både før, underveis og etter ble det tatt blodprøver av både hundeeierne og hundene, og hjertefrekvens ble også målt. Resultatet var at nivået av oxytocin steg signifikant hos både eiere og hunder,  og hos hundeeierne til nivåer tilsvarende hos ammende mødre!  Hos hundeeierne ble nivået av stresshormonet kortisol samtidig redusert, og hjertefrekvensen gikk ned. Hundene økte riktignok sitt kortisolnivå, men hjertefrekvensen gikk også ned hos dem.

Så konklusjonen må bli at Fido bidrar til både lykke og bedre hjertehelse. Og det er ikke bare vi som blir lykkelige av å klappe på Fido, Fido blir også lykkelig! Det er vel derfor vi holder ut med hverandre

Skrevet av Inger-Lise Aamot, Stipendiat ved CERG

Advertisements
This entry was posted in Cardiovascular disease, Exercise, Fitness, Julekalender 2011, På norsk by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s