20. des: Hjertesyk julenisse trenger råd

Tenk deg at du er lege på Northern Light Hospital på Nordpolen. Du er i ferd med å skrive ut julenissen fra sykehuset. Like før jul ble julenissen innlagt med kraftige brystsmerter. En røntgenkontrastundersøkelse av kransearteriene rundt hjertet viste at en av hovedårene som forsyner hjertemuskelen med oksygen, var gått tett.

Uten oksygentilførsel og blodsirkulasjon dør hjertecellene. Heldigvis var det leger på avdelingen din som kunne gå inn med det samme å åpne den tette blodåren ved å blokke den ut med en ballong. Det gjenopprettet blodtilførselen og skaden ble mye mindre enn den kunne ha blitt. Siden en del av hjertemuskelcellene allerede var døde, hadde julenissen gjennomgått et hjerteinfarkt.

Julenissen hadde fått med seg hvor viktig det er å kontakte lege ved kraftige brystsmerter – derfor var han på sykehuset en halv time etter at han fikk smerter. Han hadde nok en liten mistanke om at noe var galt. I den siste tiden før smerteanfallet hadde han hatt et ubehag i brystet ved anstrengelser, men han tenkte at det også kunne være det vanlige julestresset med ønskelister fra barn fra hele verden.

Nå sitter han på kontoret ditt og trenger råd om hvordan han skal leve livet sitt i fortsettelsen. Selv om du ikke har truffet han før denne innleggelsen, så passer utseendet til bildet du har av en julenisse. En hyggelig mann som er klart overvektig.

Du snakker om hvorfor han trenger blodfortynnende medisin for å hindre en ny blodpropp i kransearteriene og at det er gunstig å senke kolesterolet med et annet medikament. Han får standard medisiner og er fornøyd med det. Du forteller også hvor viktig det er med fysisk aktivitet.

Hvis fysisk aktivitet hadde vært et medikament ville du kanskje vist til teksten i Felleskatalogen (boken over alle legemidler vi bruker) som kunne ha sett slik ut:

Fysisk aktivitet ®
Indikasjoner:
Barn og voksne som ønsker å bevare en god helse eller som ønsker å bedre sykdomsprognosen.
Dosering:
Individuell. Noe er bedre enn ingenting.
Kontraindikasjoner:
Svært få.
Forsiktighetsregler:
Øk aktiviteten gradvis.
Bivirkninger:
Økt kondisjon. Økt livskvalitet.
Egenskaper:
Reduserer fibrinogen. Gir vekttap. Øker HDL-kolesterol. Senker triglycerider. Øker glukosetoleransen. Øker insulinfølsomheten. Senker blodtrykket. Øker psykisk velvære.
Pakninger og priser:
Kan fås gratis eller mot avgift i treningssenter.

Det gode er at du kan vise til flere vitenskapelige studier fra NTNU i Trondheim om at det er mulig å trene med høy intensitet, selv om du har ulike hjerte- og karsykdommer som å ha gjennomgått et akutt hjerteinfarkt. I tillegg er det veldig effektivt. Julenissen får tilbud om å bli med på organisert pasienttrening i begynnelsen slik at han kan føle seg trygg på at han trener forsvarlig.

Du gir også råd om kosthold. Det nytter ikke å snakke til julenissen om Middelhavsdiett. Derfor anbefaler du inntak av grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og ikke minst at julenissen bør spise fisk til middag to til tre ganger i uka. Du mistenker at han er glad i brus og anbefaler heller vann som tørstedrikk. Han innrømmer at det har blitt mye fastfood på McPolarBear de siste årene.

Til slutt spør han om han kan ha et aktivt seksualliv igjen etter hjerteinfarktet. Forskning har vist at mange pasienter er redde for å ta opp igjen seksuell aktivitet etter et hjerteinfarkt. Det gjelder ikke bare pasientene, men også partnerne. Du forteller at det ikke er et problem med sex hvis man er i stand til å gjennomføre andre daglige aktiviteter. Det er ikke uvanlig å si at et samleie tilsvarer belastningen ved å gå opp en trapp over to etasjer. Det forutsetter den faste partneren i kjente omgivelser.

Selvfølgelig er du glad for å kunne bidra til at julenissen kommer tilbake på jobb til jul. Du vurderer en lengre sykemelding, men dere er enige om at uten julegaver stopper jula. Han dukker nok opp et sted nær deg i år også.

Les mer om rehabilitering etter hjerteinfarkt.

Skrevet av Gjesteblogger Stig Slørdahl, Dekan for Det Medisinske Fakultet, NTNU.


Spørsmål 20. des: Hvilke råd ville du gi Julenissen hvis han fikk hjerteinfarkt?

Send inn svar her, og vinn en drømmedag hos CERG!

This entry was posted in Cardiovascular disease, Exercise, Julekalender 2011, Lifestyle, På norsk, Public health by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s