22. des: Spennende fotballkamper – den glemte risikofaktor?

Under FIFA, World Cup i fotball som ble arrangert i Tyskland i 2006, studerte tyske forskere forekomsten av akutte kardiale hendelser i München-området for å fastslå om forekomsten av slike hendelser ble økt på de dagene da det tyske laget spilte en av sine VM-kamper. De konkluderte at emosjonelt stress fra å se fotballkamper kunne øke risikoen for kardiale hendelser, som f.eks. hjerteinfarkt. 

Sammenliknet med forekomsten av kardiale hendelser under kontrollperiodene i perioden Mai-Juli i 2003 og 2005, var forekomsten av hjerte-nødhjelp på Tysklands kampdager nesten 3 ganger høyere under fotball-VM i 2006, og økningen var spesielt markert hos menn. Den høyeste forekomsten av hendelser ble observert i løpet av to timer etter starten av kampen, noe som samsvarer med at emosjonelt stress opplevd under kampen var trigger for komplikasjonen. Spesielt økte antall kardiale hendelser hos pasienter med kjent koronarsykdom (CAD) med en faktor på 4 på kampdager. Tilsvarende økning blant pasienter uten en historie med CAD var med en faktor på 2.

Figuren fra den tyske artikkelen illustrerer funnene godt. FIFA World Cup i fotball 2006 i Tyskland startet 9. juni 2006, og endte 9. juli 2006. Kamper med tysk deltakelse er merket med tallene 1 til 7:

  • 1 match: Tyskland mot Costa Rica,
  • 2 match: Tyskland mot Polen,
  • 3 match: Tyskland mot Ecuador;
  • 4 match: Tyskland mot Sverige,
  • 5 match: Tyskland mot Argentina;
  • 6 match: Tyskland mot Italia, og
  • 7 match: Tyskland mot Portugal (bronsefinale).

Match 8 var den siste kampen, Italia mot Frankrike. Det er interessant å merke seg er at risikoen i bronsefinalen var lav, da Tyskland ikke kunne vinne VM lengre.

Disse funnene tyder på at følelsesmessige stress forbundet med å se viktige fotballkamper kan øke risikoen for akutte kardiale hendelser, spesielt hos menn med en historie med CAD.

Skrevet av Øivind Rognmo, Post doktor ved CERG.


Spørsmål 22. des: Hvis du har høy risiko for hjertesykdom, men ikke liker fotball, hvorfor er det likevel relevant for deg at forekomsten av akutte hjertelidelser øker under spennende fotballkamper?

Send inn svar her, og vinn en drømmedag hos CERG!

This entry was posted in Cardiovascular disease, Julekalender 2011, På norsk, Public health, Research by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s