Gjør deg klar til EM – fotball på liv og død

Spenningen stiger før årets EM, og mange gleder seg til den første kampen i kveld. Men hvis du er en stor fotballtilhenger og lett lar deg rive med kan det være verdt å ha hjertehelsen i bakhodet. En studie gjort under forrige VM i Tyskland viser nemlig økt risiko for akutte hjerteproblemer under de store kampene. Og da snakker vi om supporterne, ikke bare spillere!

Under FIFA World Cup i fotball i 2006 studerte tyske forskere forekomsten av akutte hjertehendelser i München-området for å fastslå om forekomsten av slike hendelser økte de dagene som det tyske laget spilte en av sine VM-kamper. De konkluderte at emosjonelt stress fra å se fotballkamper kunne øke risikoen for akutte hjerteproblemer, som f.eks. hjerteinfarkt.

Sammenlignet med kontrollperioder i mai-juli i 2003 og 2005 var forekomsten av hjerte-nødhjelp på Tysklands kampdager nesten 3 ganger høyere under fotball-VM i 2006, og økningen var spesielt markert hos menn. Den høyeste forekomsten av hendelser ble observert i løpet av to timer etter starten av kampen, noe som samsvarer med at emosjonelt stress opplevd under kampen utløser hjerteproblemer.

Selv om man ikke kan bevise at kampene direkte forårsaket hjertetrøbbel var det en klar sammenheng mellom kampdager og behovet for akutthjelp. Det var verst for de som hadde kjent hjertesykdom fra før av; antall akutte hjerteproblemer hos pasienter med koronarsykdom økte med en faktor på 4 på kampdager. For de uten kjent koronarsykdom var tilsvarende økning en faktor på 2.

Fig. 1. Antall daglige akutte hjerteproblemer (Kilde: Wilbert-Lampen et al. 2008)

Figuren fra den tyske artikkelen illustrerer funnene godt. Der ser man 7 klare topper som samsvarer seks av Tysklands syv kamper (unntaket er bronsefinalen mot Portugal da Tyskland ikke lenger kunne vinne VM), pluss finalen mellom Italia og Frankrike. På det høyeste var antall akutte hjertehendelser oppe i over 60 om dagen, sammenlignet med de vanlige 20-30 om dagen. Disse funnene tyder på at følelsesmessig stress forbundet med å se viktige fotballkamper kan øke risikoen for akutte hjertehendelser, spesielt hos menn med en historie med hjertesykdom.

Riktignok kom ikke det norske landslaget med i EM denne gangen, men annet stress i hverdagen kan ha tilsvarende utløsningseffekt så hvis du er i risikosonen for hjerteproblemer burde du lære å kjenne igjen faresignalene så du vet å oppsøke legehjelp når det gjelder. Måtte det bli et godt mesterskap for fotballfans i hele Europa!

Skrevet av Øivind Rognmo (Post doktor) og Hanna Ellingsen, begge ved CERG.
Dette innlegget ble også publisert på Adresseavisens Sprek-sider.

This entry was posted in Cardiovascular disease, Lifestyle, Media, På norsk, Research, Sprek by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s