Hva vet du om hjertet?

Alle vet at hjertet er en muskel. Det er også allment kjent at jobben det gjør er så viktig at man kan trenge en pacemaker for å holde det gående hvis hjertet blir sykt. Men det mange ikke vet, er at hjerte er en veldig spesialisert muskel som fungerer ved at billioner av små celler kalt kardiomyocytter trekker seg sammen i takt. Disse cellene er helt avhengig av elektriske impulser for at hjertet skal slå.

Forskere ved Cardiac Exercise Research Group (CERG) ved NTNU har bekreftet at fysisk aktivitet ved både moderat og høy intensitet gir flere forbedringer i hjertecellene, også etter et hjerteinfarkt. Blant annet skjer det strukturendringer inni cellene som gjør at hver enkelt celle trekker seg sammen mer effektivt!  Men hvordan kan dette knyttes til forbedret hjertefunksjon?

Her er noen fascinerende og viktige egenskaper som fører til at hjertet kan gjøre jobben sin:

Aller først kommer det en elektrisk impuls til en hjertecelle. Alle cellene er koblet sammen som med elektriske kabler, så effekten minner om å skru på en lysbryter i et stort rom. Muskelcellene i hjertet trekker seg sammen nesten samtidig fra toppen til bunnen, og denne synkroniserte bevegelsen gjør at blodet pumpes ut til kroppen.

Så lenge hjertet får en elektrisk impuls og er tilført nok oksygen så kan det pumpe selv utenfor kroppen. Derimot hvis det er syke celler i veien for den elektriske impulsen så klarer ikke impulsen å nå frem som den burde. Dette kan føre til hjerterytmeforstyrrelser, eller at hjertet ikke pumper normal – som en blinkende lampe som plutselig blir mørk.

Med spesielle mikroskoper kan man faktisk se de elektriske egenskapene til hjerteceller, og at en enkelt isolert hjertecelle trekker seg sammen. I tillegg kan man bruke en elektrokardiograf (EKG) for å se om hjerterytmen er som den skal være. Denne måten å måle hjertets elektriske strøm ble oppdaget allerede i 1903, og er fortsatt en av de beste metodene til å oppdage hjerterytmeforstyrrelser.

Mengden blod som hjertet pumper varierer fra fem til 30 liter per minutt. Et trent hjerte er sterkere og må ikke jobbe like hardt for å pumpe samme mengde blod per minutt. Idrettsutøvere har ofte lavere hvilepuls enn folk flest fordi hjertene deres jobber mer effektivt etter mange års trening.

Hjertet må pumpe blod til alle cellene i kroppen. Dette tilsvarer omtrent 75 billioner celler – eneste unntak er hornhinnene i øynene. I løpet av livet jobber hjertet mer enn noen annen muskel i kroppen, så det er viktig å ha så mange friske hjerteceller som mulig.

Derfor er det viktig å ta godt vare på hjertet! De viktigste tingene du kan gjøre for å forebygge hjertesykdom er å slutte å røyke, få nok fysisk aktivitet, spise hjertesunt og unngå overvekt.

Skrevet av Marcia Alves, Post doktor ved CERG.
Dette innlegget ble også publisert på Adresseavisens Sprek-sider.

This entry was posted in Cardiovascular disease, Lifestyle, På norsk, Public health, Sprek by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s