Visste du dette om hjertet og det kardiovaskulære systemet?

Selv om det kardiovaskulære systemet er et av de viktigste systemene i kroppen, er det mye folk ikke vet om det.  Under finner du 23 punkter som vil gjøre deg en smule klokere på hva som skjer i det kardiovaskulære systemet.

 1. En inaktiv person har dobbelt så stor risiko for å utvikle hjerte-karsykdommer som en person som trener regelmessig og har et godt kosthold.
 2. Tannhygienen din kan ha dramatisk innvirkning på din kardiovaskulære helse. Hvis man skulle være så uheldig å få tannkjøttsykdom (gum disease), vil sjansen for å få hjerteinfarkt eller slag øke med hele 50 %.
 3. I løpet av en gjennomsnittlig persons liv, vil hjertet slå mellom 2,5 og 3 milliarder slag.
 4. Rundt 8 millioner blodceller dør hvert sekund, og like mange blir født.
 5. En liten dråpe blod kan inneholde opp til 5 millioner røde blodceller.
 6. Det tar ca. 20 sekunder for en rød blodcelle å sirkulere igjennom hele kroppen.
 7. En rød blodcelle sirkulerer i gjennomsnitt 250000 ganger rundt i kroppen før den dør.
 8. En rød blodcelle kan leve i opp til 4 måneder, på den tiden har blodcellen som oppgave å mate de resterende 60 trillioner cellene i kroppen med oksygen og næringsstoffer.
 9. Blod som er rikt på oksygen vil se rødt ut, og blod som er oksygenfattig vil se blått ut.
 10. Oksygenrikt blod reiser ut fra venstre side av hjertet i årer som gradvis deler seg i kapillærer der næring og oksygen gis til alle kroppens celler, avfallsstoffer og CO2 slippes ut i blodstrømmen igjen for å bli filtrert ut i levra og i nyrene og for å bli pustet ut. Blodet reiser i vener tilbake til høyresiden av hjertet der det vil bli pumpet videre til lungene for å mettes med oksygen.
 11. Hjertet er omringet av en «pose» kalt hjerteposen eller pericardium
 12. På et år, vil et friskt hjerte banke ca. 30 millioner ganger
 13. Den klassiske «dunk-dunk»-lyden som man hører hvis man lytter til hjertet, oppstår ikke pga. muskelkontraksjon slik som mange tror, men ved at klaffer åpner og lukker seg.
 14. En gjennomsnittlig voksen person har ca. 5 liter blod i sirkulasjon, og et spedbarn har ca. 1 liter.
 15. Hjertet er en muskel på størrelse med en knyttneve.
 16. Om man tar et hjerte ut av en levende kropp, vil det fortsette å banke helt til muskelfibrene har brukt opp det oksygenet det fikk tilført via blodet før det ble tatt ut.
 17. Den kraftige kontraksjonen av hjertemuskelen er sterk nok til å sprute blod hele 9,14 meter.
 18. Den første åpne hjerteoperasjonen ble utført i 1893 av Dr. Daniel Hall Williams.En gang i historien trodde man at hjertet var opphavet til alle følelser.
 19. Et flertall av hjerteinfarkt forekommer på mandager mellom 8 og 9 på morgenen.
 20. Den første vellykkede hjertetransplantasjonen ble utført i Cape Town i Afrika- 1967.
 21. Selv langtidsrøykere kan dra nytte av å «stumpe røyken». Innen 3 år har den tidligere røykeren like godt grunnlag for god kardiovaskulær helse som han/hun hadde før han/hun begynte å røyke.
 22. Hjertet er kroppens viktigste muskel.
 23. Hjertemuskelen må på lik linje med andre muskler trenes for at de skal kunne yte, for eksempel: hvis man slutter å bruke biceps, vil ikke bicepsmuskelen klare å yte kraft når man får bruk for det.

Dette var kun noen av de mange interessante faktaene om det kardiovaskulære systemet. Vi vet at hjertet er en muskel som på lik linje med andre muskler trenger trening for å kunne være i stand til å yte. Så, da er det bare å finne frem joggeskoene og begynne med treningen, det er tross alt hjertet som pumper liv i kroppene våre!

This entry was posted in Cardiovascular disease, Exercise, Fitness, På norsk, Science by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s