Pepperkaker og palmeolje – er julebaksten farlig?

De siste dagene har vi sett mange oppslag i ulike medier om ferdig pepperkakedeig fylt til randen av palmeolje og andre uhumskheter. Er dette overdrevet eller har vi grunn til å være forsiktig? Det er viktig å huske at fett har mange viktige funksjoner i kroppen, først og fremst som det viktigste energilageret, og i tillegg er fett en viktig bestanddel i membraner og cellestrukturer, og er avgjørende for cellenes optimale funksjon. Men fett er ikke bare fett. Palmeolje inneholder den mettede fettsyren palmitinsyre som er sterkt kolesteroløkende, noe som har en negativ effekt på blodårene i kroppen da det svekker den regulerende funksjonen. I verste fall kan dette til slutt føre til åreforkalkning og blodpropp. Mettede fettsyrer bør derfor begrenses og erstattes med flerumettede fettsyrer da disse vil redusere risikoen for hjerte- karsykdommer.

julekakerDesember er for mange en måned hvor inntaket av fet og usunn mat er noe over normalen. Julebord, middagsselskaper og julebakst kan være en utfordring for et hvert hjerte- og karsystem, palmeolje eller ei. Betyr dette at man må takke nei til alle julens fristelser? Heldigvis ikke! En studie fra vår forskningsgruppe ved K.G. Jebsen senter for hjertetrening viser at de negative effektene av et fettholdig måltid opphører om man før inntak av dette måltidet gjennomfører en høyintensiv treningsøkt. Anbefalingen er derfor å la fysisk aktivitet bli en del av førjulstiden og julefeiringen, og kos deg deretter med julens godsaker.

Skrevet av Ingeborg Megård Leinan, stipendiat ved CERG.

Advertisements
This entry was posted in Diet, På norsk and tagged , , , by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s