Kosttilskudd med omega 3 – ikke så sunt som vi tror?

Omega-3 fettsyrer er en gruppe flerumettede fettsyrer som er viktig for en rekke funksjoner i kroppen. De finnes i matvarer som fet fisk, valnøtter og enkelte vegetabilske oljer og er også tilgjengelig som kosttilskudd. Flere norske og internasjonale studier har i de siste årene påstått at omega-3 kosttilskudd hjelper mot en lang rekke sykdommer, og er spesielt viktig for å forebygge hjerte- og karsykdom. Dette har ført til at folk hvert år bruker milliarder av kroner på omega-3 kosttilskudd.

omega3Ny forskning tyder nå på at effekten av omega-3 kosttilskudd er sterkt overdrevet. To store studier publisert i Journal of the American Medical Association (JAMA) og Archives of Internal Medicine har nylig undersøkt effekten av omega-3 kosttilskudd blant henholdsvis 68 680 og 20 485 personer. Begge studiene er såkalte metaanalyser hvor man slår sammen funn fra mange tidligere studier. Overraskende nok konkluderer begge studiene med at det hverken finner bevis på at omega-3 kosttilskudd reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom, eller at det bidrar til at personer med tidligere hjertesykdom ikke får tilbakefall.

Foreløpig tyder forskning på at et kosthold med mye fisk kan virke forebyggende på hjerte- og karsykdommer. Samtidig går amerikanske National Institute of Health ut med påstanden om at fordelene man oppnår ved å spise fisk rett og slett kan skyldes at man da velger fisk fremfor annen mindre sunn mat. Det er også dokumentert at folk som spiser fisk har generelt sunnere livsstil, og at det like godt kan være andre livsstilsfaktorer som er ansvarlig for den lavere forekomst av hjerte- og karsykdommer hos fiskespisere.

I følge National Institute of Health er det pr dags dato kun tilstrekkelige bevis på at omega-3 kosttilskudd har en effekt på sykdommene leddgikt og aldersrelatert makuladegenerasjon (den hyppigste årsaken til redusert lesesyn hos eldre). De konkluderer med at for de fleste andre sykdommer hvor effekten av omega-3 kosttilskudd er studert, så har man enda ikke nok bevis for å kunne påstå en beskyttende effekt.

Anja Bye, post doc ved CERG.

1 thought on “Kosttilskudd med omega 3 – ikke så sunt som vi tror?

  1. De fleste studiene som er blitt inkludert er studier som ser på reduksjon i tilbakefall. Meta-analysene sier oss vel dermed mest om hvordan behandling med omega 3 fungere for de med tidligere hjerteproblem, og ikke i så stor grad om hvordan omega 3 forebygger hjerte og karsykdom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s