Er makspulskalkulatoren vår til å stole på?

Personal bestDet diskuteres ivrig på sosiale medier for tiden om hvorvidt CERGs makspulskalkulator er representativ for alle, og om den er en god metode for å finne makspuls. Vi vil derfor presisere at en slik formel vil aldri bli helt nøyaktig, heller ikke vår, siden det er store individuelle variasjoner. Da vi utabeidet den prøvde vi å legge inn flere andre variabler som kjønn, kroppsstørrelse, aktivitetsnivå, og så videre – uten at det bedret nøyaktigheten. Det ser altså ut makspulsen i stor grad er genetisk bestemt utover at den faller med alder. Grunnen til at vi anbefaler denne formelen fremfor f.eks 220-alder (hvis man ikke har mulighet til å teste direkte) er at vi fant at de gamle formlene underestimerte makspulsen jevnt over med alt for mye, spesielt for de på 35+. Dersom du måler makspulsen selv og får nøyaktig det samme som hvis du bruker formelen betyr det derfor bare at du ligger nøyaktig på gjennomsnittet for din alder blant nesten 5000 Nord-trøndere som testet dette direkte på tredemølle.

For de som vil vite mer kan hele artikkelen leses her. Du kan også lese mer om makspuls og prøve kalkulatoren på våre nettsider.

This entry was posted in Exercise, HUNT, På norsk and tagged , , by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

2 thoughts on “Er makspulskalkulatoren vår til å stole på?

  1. Har hatt hjerteinfarkt og er sterkt medisinert hadde før testet til en maxpuls på 145 på spinning. Har nå problemer med å nå 120. på spinningøktene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s