Verdens aktivitetsdag 2013 – aktiv hverdag

Verdens aktivitetsdag ble etablert av Verdens helseorganisasjon (WHO) og blir arrangert hvert år rundt 10. mai. Initiativet kom faktisk fra tidligere WHO-leder Gro Harlem Brundtland i 2003, for å fremheve viktigheten av fysisk aktivitet som en del av en sunn livsstil og for å forebygge sykdommer.

Årets tema er «Aktiv hverdag». Begrepet referer til moderat og hard fysisk aktivitet og kan bli utført hvor som helst og med hvilken som helst type aktivitet. De fire hovedpunktene for aktivitetsdagen er 1) bevisstgjøre «mannen i gata» om de positive effektene for forebygging av livsstilsykdommer; 2) argumentere for fordelene ved fysisk aktivitet og vise til gode eksempler; 3) øke befolkningens deltakelse på alle arenaer; 4) fremme helsefremmede atferd og livsstil i et videre perspektiv.

MedFakNTNUintervalltreningFor 2 år siden åpnet statsministeren i et øst-europeisk land en tobakksfabrikk med å si at det enda ikke er noen bevis for at tobakksrøyking er helseskadelig. Dette er selvsagt ikke riktig, da skadelige effekter av røyking er godt dokumentert. Heldigvis har store deler av verden fått øynene opp for de skadelige effektene av røyking og de nye regulerende lovene mot røyking har vært effektive. Det ikke like mange vet, er at forskning har vist at inaktivitet nå har passert røyking på dødelighetsstatistikken. Tiltak for å forhindre inaktivitet har vært mindre suksessfulle, og det er nå på tide å komme med fysisk aktivitets-fremmende forslag og bekjempe inaktivitet som utgjør en større trussel enn overvekt for folkehelsen.

Flere studier viser at idrettsutøvere som har vunnet OL-medalje lever lenger enn «folk flest». Denne effekten er bare observert blant utholdenhetsutøvere, mens utøvere av styrke-idretter ikke lever lenger enn gjennomsnittet. Studiene viser samtidig at det er nødvendig at utøverne fortsetter med en aktiv og sunn livsstil etter endt karriere som toppidrettsutøver. Nå er det ikke meningen at vi alle skal bli toppidrettsutøvere. Men dette kan kanskje motivere oss alle til mer aktivitet? Ved å være aktiv de fleste dager i uka med moderat intensitet kan alle oppnå lignende effekter på økt livslengde som olympiere. Alle burde belønne seg med en slik personlig premie.

Tomas Stølen, forsker ved CERG.

This entry was posted in Cardiovascular disease, Events, Lifestyle, På norsk and tagged , , , by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s