CERG i St.Olavs loppet – slik gikk det til slutt

Etter 4 fantastiske dager i St.Olavsloppet – 33 mil med løping fra Östersund til Trondheim kan CERG ta en velfortjent hviledag og oppsummere årets lopp. For andre gang har vi gjennomført loppet, denne gangen med en forbedring på ca. 1:30 timer fra i 2012, og en 31. plass i vår klasse. Vi ble det nest beste laget som ikke var et idrettslag, kun slått av Trondheim brannkorps IL med ca. 30 minutter. På løpermiddagen etter loppet ble det konkludert med «ja-ja, det er jo ikke så rart de slår oss, de er jo pålagt å trene i arbeidstiden» – en unnskyldning som ikke helt holder stikk siden vi strengt tatt er programforpliktet til å trene både i og utenfor arbeidstiden selv 🙂

Å løpe langt, så hardt man kan, er i og for seg en fysisk vond opplevelse, å gjøre det under St. Olavsloppet er en fantastisk, om enn like fysisk vond opplevelse. Opplevelsen med å løpe på et lag er utrolig, og å gjøre det sammen med sine gode kolleger er kjempeartig. Det gir et fellesskap og gir oss en mulighet til å trene sammen mot et mål, samarbeide, heie på og backe opp hverandre. Noen får kjenne på følelsen av å lykkes på sine etapper, andre av å ikke lykkes like bra, men sammen er vi gode og vi må være mange for å fylle opp med løpere og støtteapparat på 52 etapper.

Uansett fysisk form og kilometertid har vi alle muligheten til å forbedre oss fra år til år, slik at vi i bunn og grunn kan konkurrere med oss selv. Noen konkurrerer mot (og slår) 10- åringer som løper med hjelm på oppløpet, noen slår tante Haldis, naboen eller mannen med ljåen (som kjent går han på 5 km/t), mens andre biter seg fast i ryggen på tilfeldige løpere som er i løypa samtidig. Noen blir fraløpt av 12-åringer, 70-åringer, noen av familien Røsbjørgen, og noen av lag som løper med paraply og kjole. Noen er fornøyd med å komme på TV eller se en kjendis, noen starter ut litt vel optimistisk på etappene sine, andre er fornøyd med å løpe så hardt at de kaster opp, og noen møter litt for sent opp til veksling slik at den som har gitt alt på sin etappe må løpe videre (alltid like artig..) Før start og på veksling kjenner man den herlige nervøsiteten og forventningen som ligger i luften og etter veksling den gode følelsen av å ha gitt alt.


Et av CERG sine favorittlag i loppet er det svenske laget «Kung Sture». De stiller i safariantrekk og løper med septer, parykk og kjole, bilderammer, paraply og diverse andre effekter som det veksles med. CERG løper alt vi er god for hver etappe, men ble i fjor slått av «Kung Sture» med ca. 5 minutter. I år løp vi 35 minutter raskere med 29 damer og menn på laget. «Kung Sture» løp hele loppet med 6 menn, og bruker mange minutter på show i løypa og ved veksling på hver etappe. De er med andre ord utrolig godt trent – og «hur kul som helst». Vår kjære sjef Ulrik Wisløff fikk oppleve dette i praksis på en av sine etapper. Etter å ha løpt noen kilometer i sterk motvind tok han igjen «Kung Sture», som løp med lette steg med en liten paraply i hånden. Da Ulrik la seg ut for å passere, slo «Kung Sture» like godt opp paraplyen over Ulrik, og løp sammen med han i et par km mens de småsnakket litt (kanskje mest fra «Kung Sture» sin side?) Prøv det selv, så skal du se hvor mye pulsen går opp. Men andre ord – dette laget hadde kommet til å gruse oss, med 6 mann på laget, hvis de hadde hatt lyst. CERG er stum av beundring og setter stor pris på Kung Sture Show i loppet. Vi har derfor to ønsker for neste års lopp: Får vi lov til å VO2max teste dere, og skal vi dra på løpsfest sammen i 2014?

Har du ikke vært med og løpt loppet før, vil du bli overrasket over hvor artig og trivelig det er å være deltaker og hvor stor stemningen er langs løypa. Det er fantastisk å løpe, men også det å følge loppet i bil og på sykkel er en opplevelse. Få med deg jobben, kompiser, familien og still lag til neste år. Å ha deltakelse som mål er en utrolig treningsmotivasjon og alt i alt er det folkehelse i praksis. Målet til loppet er at det skal være et breddearrangement, der alle skal kunne delta. Starten går i 5 puljer, slik at de som har estimert den lengste løpstiden starter først – ergo er det ingen som blir forlatt i løypa, men kommer i mål hver dag samtidig som de beste lagene.


CERG ble i år utfordret av Institutt for Samfunnsmedisin. Instituttleder Jon Magnussen gikk offensivt ut på Twitter i vinter med klar melding om at de skulle knuse CERG. Det gikk kanskje ikke helt etter planen, ISM? Men CERG fikk i hvert fall ekstra treningsmotivasjon – så takk for det 🙂 Vi gratulerer ISM med vel gjennomført lopp, og regner med ISM har som mål å bli topp 100 til neste år. Vi oppfordrer samtidig alle instituttene og større forskningsgrupper ved Medisinsk Fakultet på NTNU til å stille lag til neste år. Neste års St. Olavslopp går fra Trondheim til Östersund 25-28 juni 2014 – Velkommen til å bli med på løpsfest og se om dere kan slå CERG og «Kung Sture», enten med å løpe fort eller kjøre det beste showet samtidig som dere løper fort. Takk til alle CERG-løperne, laglederne og støtteapparatet for glimrende innsats i 2013 – lykken er å løpe St. Olavsloppet!

På vegne av CERG –  Trine Karlsen, Trude Carlsen og Ragnhild Røsbjørgen.

This entry was posted in Events, Exercise, På norsk and tagged , by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

2 thoughts on “CERG i St.Olavs loppet – slik gikk det til slutt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s