Lesetips til hengekøya

Endelig kom sommeren til Trøndelag også, og vi kan slenge oss i hengekøya med en god bok (etter ei god treningsøkt selvsagt). Forrige uke hadde jeg en gjestevisitt på bloggen til det medisinske fakultet her på NTNU med anbefalinger til sommerlektyre. En god ting kan imidlertid ikke gjentas for ofte – og jeg deler min siste store leseopplevelse villig vekk:

Hvis du bare skal lese én bok denne sommeren, vil jeg sterkt anbefale løpeboka som etter hvert er blitt en klassiker: Born To Run (på norsk Født til å løpe). Forfatteren er den amerikanske journalisten Christopher McDougall, som gjerne vil løpe, men som hindres av at han stadig vekk blir skadet. I sin jakt etter løsningen på problemet, via utallige medisinske spesialister som alle konkluderer med at han må finne seg en annen treningsform, kommer han over historien om tarahumara-indianerne i Mexico. Denne bortgjemte og myteomspunne stammen løper lengre enn langt, kun iført tynne sandaler – og de blir aldri skadet. McDougall får også høre om en mystisk amerikaner som kaller seg Caballo Blanco, som har bosatt seg sammen med tarahumaraene for å knekke løpekoden. I boken får vi bli kjent med de mest fantastiske personligheter innenfor det spesielle ultraløpmiljøet – fra skravlebøtta Barefoot Ted til knøttlille, men lynraske Jenn «La Brujita» Shelton. Vi følger forberedelsene til Caballos livslange prosjekt – et ultraløp i Mexicos ville fjell som samler de mest utholdende ultraløperne fra hele verden, i konkurranse med tarahumaraene, som kjenner området ut og inn. Vil løpet la seg gjennomføre? Og har de moderne løperne med proft utstyr noe å stille opp med mot indianerne?

Forfatteren tar i bruk evolusjonsbiologien for å finne svar på hvorfor mennesket ble den dominerende arten på jorden, og hevder at det er fordi vi er født til å løpe. Samtidig settes de store produsentene av joggesko i et kritisk lys – siden 70-tallet har det skjedd en ekstrem utvikling i markedet med demping, antipronasjon og diverse andre finesser på skoene, men skadeomfanget blant løpere er likevel økende.  Mest av alt er imidlertid boka en hyllest til friheten og gleden løping representerer – og har gitt motivasjonen til å løpe et kraftig dytt for langt flere enn meg. Hvis du ikke trodde det var mulig å bli så fengslet av en bok om løping at du ikke klarer å legge den fra deg, er det stor fare for at Born to run vil snu opp ned på den oppfatningen.

barfotskoEn av våre forskere skrev om barfotløping i et blogginnlegg tidligere i vår, og hvorvidt det passer for alle. Les gjerne dette i samme slengen hvis boka gjør deg like inspirert som jeg ble – med impulskjøp av barfotsko som resultat (se bilde). Føtter som er vant til sko med mye demping, må nemlig gradvis tilvennes, da fotmuskulaturen ikke er sterk nok til å stabilisere foten uten sko. Prøv deg frem med 5-10 minutter i begynnelsen, og øk gradvis på. Jeg er spent på om mine nye barfotsko vil få meg til å fly som en tarahumara opp gjennom fjellsidene i sommer – eller om jeg fortsatt vil foretrekke mine fulldempede joggesko. Dette blir uansett en spennende sommerferie med en ny vri på løpingen!

Maria Henningsen, CERG 

This entry was posted in Exercise, Motivation, På norsk and tagged , by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

1 thought on “Lesetips til hengekøya

  1. Great book! I am almost finished it. This morning I did my 4×4 intervals (running hills) and spent 20 minutes reading the book while putting ice on my lower leg (shin splints). It does make me want to ran farther and faster.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s