Kajakk – den perfekte sommertrening!

Det er sommer, ferie og mange har reist bort fra helsestudioet og de vante joggeløypene. Det er tid for alternativ trening! For alle som har tilgang til sjø eller vann, er padling flott.  Under verandaer og i garasjer ligger massevis av kajakker og venter. For dem som ikke har sin egen bør det være lett å låne en. Det kan være bedre trening med en bred og stabil kajakk enn i en smal og ustabil fordi vingling og støttetak ødelegger rytmen og hindrer deg i å legge kraft i takene.

KajakkpadlingTa på vest, skyggelue og solkrem. Våtdrakt blir fort for varmt for den som padler hardt. Den beste tiden for padleøkten er enten litt tidlig på morgenen – eller på kvelden. Da er ikke solgangsbrisen så intens og det er færre andre båter ute.

Finn en tur som for det meste går langs land, det er både tryggere og morsommere. Det er mer å se på og det er greit å kunne redde seg selv.  Korte krysninger er fint, gjerne rundt en øy eller holme. Som oftest kan man være uforstyrret noen få hundre meter unna de største ferdselsårene. Varigheten av en padleøkt behøver ikke å avskrekke; på de første turene kan tre kilometer være langt nok. På en god dag kan man klare 50 km.

Det er viktig å finne en god og oppreist sittestilling i kajakken. Sørg for å ha god støtte til føttene slik at knærne får en lett vinkel. Ikke ligg bakover på ryggstøtten, det hindrer bevegelse i overkroppen. Strekk åren så langt frem som du klarer, det er ok å dunke i dekket av og til. Beveg åren bakover og utover, det skal ligne mer på et svømmetak i brystsvømming enn på sykling med hendene. Avslutt åretaket når hånden er på siden av kroppen.

Riktig teknikk gir fantastisk trening av kjernemuskulatur og skuldre.  Det skal ikke mange økter til før man merker framgang. Og det gir et godt grunnlag for den som gleder seg til vinterens langrennsløping. De fleste som begynner med padling som trening vil merke at padlebevegelsen er tung og at det derfor er vanskelig å få opp takten. For oss som ikke padler mye er det vanskelig å holde pulsen høy over flere minutter. Dette henger sammen med at man bruker mindre muskelgrupper ved padling enn ved løping. Etter hvert vil man merke at man klarer å holde tempoet oppe over lengre tid og med høyere puls.

Lydene og stillheten. Lukten, lyset, sol og bølger. Alt blir veldig nært når man sitter i en kajakk. I feriesammenheng er det det som gjelder: gjøre noe annet enn det man gjør til daglig.

God tur!

Skrevet av Hans Henrik Dedichen, stipendiat ved CERG.

This entry was posted in Exercise, folkehelse, Lifestyle, På norsk and tagged , , by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s