Snart er det jul igjen!

Det forskes på julen. Eller rettere sagt: Fysisk aktivitet og reinsdyret Rudolfs røde nese. Forskere i Nederland og Norge har i et samarbeidsprosjekt oppdaget at nesene til reinsdyr har 25 prosent flere blodkar enn menneskelige neser.

Studien ble presentert i British Medical Journal, som er et av verdens mest anerkjente medisinske tidsskrifter. Hver desember bringer tidsskriftets juleutgave forskningsartikler med en humoristisk snert. Kravet for den vitenskapelige standarden på publiseringene i dette nummeret er imidlertid de samme som for resten av året. Forskjellen er at de gjerne publiseres med en vinkling som får en til å dra på smilebåndet.

For å undersøke dette med Rudolfs nese, brukte forskerne et håndholdt mikroskop for å undersøke neseslimhinnen av seks friske mennesker og to reinsdyr. Dette er første gang en vitenskapelig forklaring er blitt brukt for å beskrive den gløden som verdens mest berømte trekkdyr har. Rudolf har mye flere små blodkar i nesa enn mennesker. Små blodårer bidrar sterkt til å kontrollere kroppens temperatur, noe som er svært effektivt under fysisk aktivitet, som for eksempel når Rudolf skal fly. Funnene ble støttet av et infrarødt bilde av et reinsdyr etter løping på tredemølle. «Rudolfs nese er rød fordi den er rikt forsynt med røde blodceller, består av en svært tett mikrosirkulasjon, og er anatomisk og fysiologisk tilpasset for reinen til å utføre sine flygende plikter for Julenissen» hevdes det i forskningsartikkelen.

santa_clausMen dette er ikke det eneste seriøse forskningsfunnet som omhandler julen: Også Julenissens effektivitet har vært satt under lupen. Sokneprest Lee Rayfield i St. Mary’s menighet i Maidenhead, England mener at julenissen rett og slett ikke rekker å levere julegaver til alle på jorda. I en adventsgudstjeneste for barn sa Rayfield at det er fysisk umulig for en nisse med ett enkelt sett reinsdyr å rekke å levere 378 millioner gaver til 91,8 millioner hjem jorda rundt. I så fall måtte nissen holde en fart på 3.000 ganger lydens hastighet. På grunn av friksjonen mellom slede, nisse og reinsdyr på den ene siden og luftmotstanden i atmosfæren på den andre, ville julenissen og ekvipasjen hans brenne opp, forklarte den britiske presten. Rudolf ville med andre ord bli rød på en god del mer enn nesen, og ganske snart være like død som rød.

Selv om du har en godt utviklet nese for å løpe/fly med Rudolf, så spørs det likevel om den er god nok til å levere ut varene til alle på julaften. God førjulstid!

Øivind Rognmo, post doc ved CERG.

.

This entry was posted in På norsk, Research and tagged , , , , by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s