Selger gentest på apotek

Nå går det an å kjøpe gentester på apotek i Norge for første gang. Det er apotekkjeden Boots som har tatt inn fire ulike tester fra en svensk produsent, skriver Bergens Tidende. En av de fire testene lar deg undersøke om du har anlegg for utholdenhetsidrett eller bør satse på sprint og eksplosive idretter.

DNA blå

Les også: Livsstil tilpasset ditt DNA

– Jeg har selv testet meg for det genet og resultatet stemmer bra. Jeg egner meg bedre for sprint enn langdistanse. Det kan umulig skade om folk får en indikasjon på hvilken form for trening som passer best for dem, sier vår forsker Anja Bye til bt.no.

– Det er viktig og presiserer at det er mange gener som spiller inn når det gjelder hvilken treningsform man passer best til, og at denne gentesten kun undersøker ett enkelt gen,- man bør derfor ta resultatene med en klype salt, sier hun til CERG bloggen.

Bye tror at disse gentestene passer best for spesielt interesserte, og håper at folk ikke stoler blindt på testen, og velger treningsform kun basert på dette.

– Men om denne testen kan bidra til at flere blir interessert i trening og ønsker å optimalisere treningen sin, så er det positivt, sier hun.

Les også: Genetic contributions to exercise performance – choose your mother with care!

Overlege ved senter for medisinsk genetikk ved Haukeland universitetssykehus, Ellen Økland Blinkenberg, tviler på nytten av testene. Hun er overfor Bergens Tidende kritisk til testene som viser risiko for fedme og blodpropp, og mener at testen om treningsanlegg er det rene tøv.

Bye presiserer at de fleste genvarianter bare gir en indikasjon og ingen absolutte svar.

– Undersøkelser viser at folk blir bekymret de første dagene, så er det glemt. Og det kan være nyttig å vite, da kan de siden ta en ekstra screening, sier Bye om tester som sier noe om risiko for alvorlig sykdom.

 Andrea Hegdahl Tiltnes, kommunikasjonsansvarlig CERG

 

This entry was posted in Exercise by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s