Farlig lav hvilepuls?

Hvem som helst kan stille spørsmål til forskereDet medisinske fakultet ved NTNU på fakultetets blogg. Nå har det kommet inn et spørsmål til oss på CERG og vi ønsker å dele dette spørsmålet og svaret også med dere som leser vår blogg:

Spørsmål:

Lav hvilepuls

Jeg er en kvinne på 62 år og siden jeg var 20 har jeg alltid hatt en hvilepuls på 56 – 60 slag per minutt men nå er den nede i 46 slag per minutt og jeg føler meg ofte veldig slapp. Er dette noe å bekymre seg for?
Jeg er ca 5 – 10 kg overvektig men forsøker å gå en del for å holde meg i form (mellom 10000 og 20000 skritt per dag eller opp til 15 km per dag med noen motbakker i løpet av dagen). Et par ganger i uken legger jeg inn intervaller og da kan jeg få pulsen opp i 164 – 167 i et minutt eller to. Jeg føler at jeg fremdeles kan forbedre formen en god del.

Man som sjekker pulsen med pulsklokke. Foto: iStock

Svar:

Det er vanskelig å si noe sikkert om dette før du blir undersøkt ordentlig. Ut i fra den informasjonen du gir ser det ikke ut til at du har hjertesykdom, og det er ikke utenkelig at du gjennom langvarig trening og gode gener kan ha så lav hvilepuls. Du ligger riktig nok  i nedre grense for hva som er «normalt», men det ser også ut til at du er over gjennomsnittet aktiv. Men, hvis du er litt bekymret og ikke føler deg helt bra, synes jeg du skal oppsøke legen din. Han vil gjøre de aktuelle undersøkelsene på deg, slik at du kan utelukke sykdom. Lykke til.

Dorthe Stensvold, postdoktor ved CERG

Advertisements
This entry was posted in Exercise by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s