Kan proteinpulver være farlig?

Proteinshake. Foto: iStock

Finnes det noe forskning på proteinpulver?
Hvem trenger det?
Hvor mye må man trene for at det skal være nødvenig med proteintilskudd?
Er det noe risiko forbundet med å innta proteinpulver?

Read this post in English here!

Hvem som helst kan stille spørsmål til forskereDet medisinske fakultet ved NTNU på fakultetets blogg. Nå har det kommet inn et spørsmål til oss på CERG og vi ønsker å dele dette spørsmålet og svaret også med dere som leser vår blogg:

Spørsmål:

Finnes det noe forskning på proteinpulver?
Hvem trenger det?
Hvor mye må man trene for at det skal være nødvenig med proteintilskudd?
Er det noe risiko forbundet med å innta proteinpulver?

 Svar:

Proteinshake. Foto: iStock

Proteinshake. Foto: iStockSvar:

Selv om nok protein er viktig for å oppnå optimal nytte av trening, er det tilstrekkelig energi som er viktig for å fremme muskelvekst (i tillegg til treningsmetode). Hvis du er fysisk aktiv og har et sunt, variert kosthold er det ingen grunn til bekymring over at proteininntaket ditt er utilstrekkelig. På den andre side vil de som ikke får nok protein gjennom kosten, definitivt ha nytte av proteintilskudd. Men hvorfor ikke prøve å endre kostholdet til det bedre i stedet for å bruke penger på kosttilskudd? Er det ikke helt irrasjonelt å erstatte naturlige næringsstoffer med pulvershaker når vi har tilgang til alle slags matsorter? I perioder med mye trening kan du for eksempel drikke noen ekstra glass melk eller spise andre matvarer som er gode kilder til protein.

Å innta protein over anbefalingene er i utgangspunktet ikke funnet å være farlig for personer som er friske og ikke har nyreproblematikk. Selv om det ikke er ofte at det skjer, bør en være oppmerksom på en risiko for at sportsproduktet kan være “forurenset” under produksjon med stoffer som står på dopinglisten, dette spesielt hvis man velger produsenter som også driver produksjon av andre produkter med slike stoffer i.

Les mer om proteintilskudd og se hvor mye protein man trenger etter aktivitetsnivå i innlegget «Er proteintilskudd nødvendig når man trener?» som ble publisert på CERG sin blogg i fjor.

 

Siri Marte Hollekim-Strand, stipendiat i CERG

Advertisements
This entry was posted in Exercise, folkehelse, På norsk, Spørsmål, Styrketrening and tagged , , , , by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s