Er det verdt å bære en flaske rødbetjus opp i høyden?

Beetroot juice. By Saaleha Bamjee https://www.flickr.com/photos/saaleha/7403823962/ CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/Read this post in English her!

Skippern blir supersterk av å spise spinat. Er det bare fiksjon eller finnes det en vitenskapelig forklaring bak?

Hvert år besøker millioner av eventyrere steder som ligger over 2500 meter, over hele verden. Når du kommer opp i høyden, reduseres trykket i atmosfæren noe som fører til mindre oksygen per pust, såkalt tynn luft”. Siden kroppen er avhengig tilstrekkelig oksygentilførsel, svarer kroppen den “tynne luften” med å akklimatisere. To viktige fysiologiske responser skjer tidlig i akklimatiseringen for å optimalisere oksygentilførselen til kroppen: Du begynner å puste raskere, hyperventilere, og hjertet pumper mere blod rundt i kroppen per minutt siden pulsen går opp. Samtidig vil blodtrykket øke ettersom blodårene blir mindre. For å sikre tilstrekkelig oksygentilførsel i høyden, er det avgjørende at blodårene er i stand til å fungere skikkelig. I de neste avsnittene vil jeg beskrive hvordan rødbetejus kan spille en rolle i reguleringen av blodårefunksjonen i høyden.

Les også: CERG reaches new heights

Svein Erik Gaustad tester om rødbetjus har positive effekter på blodårefunksjon i høyden.

Mange faktorer påvirker muligheten for å øke diameteren av blodårene, men den viktigste faktor er nitrogenoksid. En av måtene mennesker produserer nitrogenoksid på, er ved å spise mat som inneholder NO3, spesielt rødbeter og spinat har høye konsentrasjoner av dette. Studier utført ved havnivå under kunstig lave oksygenkonsentrasjoner, viste at evnen til å produsere nitrogenoksid fra NO3økte. I 2013 gjennomførte CERG i samarbeid med Mittuniversitete et forskningsprosjekt med tilskudd av NO3, i form av rødbetejus, i høyden i Nepal. Ingen hadde tidligere undersøkt effekten av NO3-tilskudd i høyden.

Studenter fra Opplevelses Management ved Mittuniversitetet i Åre startet ved hovedstaden Kathmandu 1370 meter, og etter sju dager nådde de 3700 meter. Her ble funksjonen av blodåren i overarmen, brakialarterie, undersøkt med ultralyd etter at elevene drakk enten 70 mililiter rødbetjus med høye doser av NO3 eller 70 mililiter rødbetjus uten NO3, placebojus. Ved 3700 meter så vi en reduksjon i blodårefunksjon på grunn av den “tynne lufta”, og som forventet viste placebojusen uten NO3 ingen fordelaktige virkninger. Imidlertid ga jusen som inneholdt høye doser av NO3 studentene en stor forbedring av blodårefunksjonen. Med andre ord, rødbeter har muligheten til å forbedre blodårefunksjon i høyden og kanskje det er verdt å bære en flaske med rødbetjus når du ønsker å nå toppen av et høyt fjell.

Vi valgte å bruke rødbeter i dette eksperimentet, men Skippern spiste spinat som også er full av NO3. Så kanskje spinat gjorde Skippern supersterk tross alt?

Svein Erik Gaustad, postdoktor ved CERG

4 thoughts on “Er det verdt å bære en flaske rødbetjus opp i høyden?

 1. Jeg har sett at man skal innta rødbetejuicen to til tre timer innen start av aktivitet hvor effekten ønskes. Det jeg sliter med å finne informasjon om er varigheten av effekten. Hvis jeg skal utøve en aktivitet på drøye fire timer, må jeg da fylle på underveis?

  • God morgen

   Vi målte etter 3 timer basert på tidligere studier at max-effekt kommer da. Men vil tro at effekten er omtrent like sterk etter 4 timer, men dette avhenger litt av konsentrasjonen av nitrat (NO3-) som er i det du drikker. Vi brukte et produkt kalt «Beet-it» juice med 5 mmol NO3-. I en studie er det vist en effekt på blodtrykk opptil 24 timer.

   For mer info se: http://www.beet-it.com/
   Svein Erik Gaustad

 2. Har rødbetjuice også effekt på andre idrettsaktiviteter, og i så fall når kan vi forvente at den havner på dopinglisten?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s