Vin har god effekt på hjertet – men bare om du trener

Alkohol og brystkreftRead this post in English here!

I de siste 20 årene har det kommet flere og flere bevis på at rødvin i små til moderate mengder har en beskyttende effekt på hjerte- og karsykdommer. Flere årsaker har vært diskutert, slik som vinens antioksidant egenskaper og dens evne til å utvide blodårene våre. Flere studier har også vist at vin øker nivået av HDL, det “gode” kolesterolet.

Under den årlige hjertekongressen i Barcelona kom det oppsiktsvekkende nyheter fra en stor tsjekkisk studie som viser at vin bare beskytter mot hjerte- og karsykdom hos personer som trener.

Resultatene ble presentert av Professor Milos Taborsky og er en del av en stor studie kalt «In vino veritas», i vinene er det sannhet. Forskningsgruppen sammenliknet også effektene av rødvin og hvitvin, og fant at begge var like effektive til å redusere tegn til åreforkalkninger.

Les også: Hvorfor er det så vanskelig å gå ned i vekt med bare trening?

Studien er den første som sammenligner effekten av rød- og hvitvin på markører for åreforkalkning. Studien inkluderte 146 personer med mild til moderat risiko for hjerte- og karsykdommer. Deltakerne ble tilfeldig plukket ut til ett års moderat inntak av rødvin eller hvitvin. Moderat forbruk er av Verdens helseorganisasjon definisjon som 0,2 liter for kvinner og 0,3 liter for menn, maksimalt fem ganger i uken. Deltakerne førte en loggbok på sitt forbruk av vin og andre alkoholholdige drikkevarer, medisinering, og mengde og type trening.

woman runner training for marathonResultatene viste at HDL-kolesterol økte kun i en undergruppe av deltakerne som trente regelmessig minst to ganger i uken. Hos deltakere som trente mindre eller ingenting, fant man ingen endring i HDL kolesterol som følge av vindrikkingen. Professor Taborsky konkluderte: “Vår nåværende studie viser at kombinasjonen av moderat vindrikking pluss regelmessig mosjon reduserer tegn på åreforkalkning, noe som tyder på at denne kombinasjonen er beskyttende mot hjerte- og karsykdommer.”

Les også: Er det verdt å bære en flaske rødbetjus opp i høyden?

Anja Bye, postdoktor ved CERG

1 thought on “Vin har god effekt på hjertet – men bare om du trener

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s