Høstens store begivenhet? – Helse og livskvalitet med jakt

jakt3For mange er høsten den beste årstiden, da spesielt de som har interesse for jakt, det være seg både småviltjakt og storviltjakt. Undertegnede må nok si seg litt inhabil når det skal skrives om jakt, etter å ha jaktet både storvilt og småvilt i over 20år.

Siden dette er en blogg om helse og fysisk aktivitet må vi prøve å dra noen paralleller imellom helse og jakt. Men først litt fakta om jakt, som er mange menns store høsteventyr, men vi ser at også flere og flere kvinner opplever urgleden ved å ferdes i naturen og nedlegge et dyr. På landsnivå er 20 % av mennene og 2 % av kvinnene over 16år oppført i jegerregisteret. Kvinneandelen øker jevnt og trutt. Og vi er blant de ivrigste jaktnasjonene i Europa i sølge SSB.

Les også: Har norsk næringsmiddelindustri gitt en hel generasjon hjerteinfarkt?

Når det kommer til fysisk aktivitet og type jakt, tror jeg at vi må prøve å skille litt på hvilken jaktform vi snakker om. De fleste jaktformer involverer en eller annen form for fysisk aktivitet, men mengden av aktivitet vil nok variere utfra jaktform. Drivjakt på hjort i bratte lier på Vestlandet samt støkkjakt på fjellrype krever nok litt mer enn posteringsjakt på elg.

Men uansett jaktform vet vi at den fysiske aktiviteten gir positive helseeffekter, noen kommer umiddelbart slikt som metabolske prosesser som nedbrytning av blodsukker og blodfett eller senket blodtrykk. Vi vet også at der er positive effekter på stress og smerte, da gjerne gjennom utskilling av endorfiner som kan gi en beroligende effekt både under og etter fysisk aktivitet. Men det er de langsiktige effektene som er best med tanke på helsen og livskvaliteten, og da får vi krysse fingrene for at de som er aktive i jaktperioden greier å holde dette vedlike resten av året også.

Les også: Min idrett: Topp trening til fjells!

Effekter av fysisk aktivitet

Arnt Erik Tjønna, forsker ved CERG og dagling leder for kjernefasiliteten Next Move

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s