Medfødt dårlig kondis kan gi alvorlig hjerteflimmer

rotteRotter med medfødt dårlig kondis har økt risiko for ventrikkelarrytmi, en livsfarlig form for hjerteflimmer. Det viser studier gjennomført av vår forsker Morten Høydal.

Ventrikkelarrytmi kan forårsakes av at kalsium frigjøres ukontrollert i hjertemuskelcellene mens hjertet er i hvilefasen (diastole). Kalsium er avgjørende for at muskelceller kan trekke seg sammen, men opphopning i cellene kan føre til ukontrollerte sammentrekninger.

Les også: Jakten på kondisgenet

“Vi tror at våre funn kan danne basis for å på sikt etablere nye angrepspunkt for behandling siden studiet viser spesifikke mekanismer til hvorfor hjertet lettere går i flimmer hos disse rottene. Det neste steget for oss vil være å prøve ut farmakologisk manipulering av de mekanismene som ble avdekt for å se om dette gir mindre flimmer”, sier Høydal.

Rotter er en veldig etablert modell for å studere hjerte- og kar-relaterte problemstillinger, siden likhetene mellom oss og rottene er store på mange måter. Forskerne tror at resultatene er overførbare til det en ser hos mennesker med medfødt dårlig kondisjon. Dette er spesielt begrunnet i likhet i samlinga av risikofaktorer mellom disse rottene og personer med metabolsk syndrom.

Les mer om studiet på UNIKARD sine nettsider.

Les hele studiet i Acta Physiologica her!

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s