Hvordan være aktiv i en travel hverdag?

CERG på Geeky treningsøkt med Girl Geek Dinners TrondheimRead this post in English here! Det er ingen tvil om det faktum at fysisk aktivitet er bra for deg. Til tross for overbevisende bevis for at fysisk aktivitet og trening er gunstig for helsen, er fysisk inaktivitet i dag den fjerde ledende risikofaktor for global dødelighet.

Helseorganisasjoner rundt om i verden gjør en felles innsats for å oppmuntre befolkningen til å begynne å trene og trene mer, mens mindre oppmerksomhet har blitt viet til hva vi gjør resten av dagen. Stillesiting viser seg å være en selvstendig risikofaktor for hjerte- og karsykdommer, type2diabetes og flere typer kreft. Som omtalt i en tidligere bloggpost, fant en britisk forskergruppe ut at mer enn syv timer stillesitting om dagen  gir økt en risiko for å utvikle hjerte-og karsykdommer på147 prosent, og en økning i risikoen for å utvikle diabetes med 112 prosent, og selv de deltakerne som trente regelmessig hadde en 49 prosent forhøyet økt risiko for å dø tidlig. Les også: Folk legger på seg over tid – anbefalingene for fysisk aktivitet er ikke nok til å hindre vektøkning

I mars i år oppdaterte Helsedirektoratet sine anbefalinger for fysisk aktivitet, og for første gang anbefaler de å redusere stillesitting. Anbefalingene oppfordrer til trening med moderat intensitet i minst 150 minutter eller minst 75 minutter med høy intensitet hver uke. For å få flere helsemessige fordeler voksne bør øke moderat aktivitet til 300 minutter i uken, eller minst halvparten av tiden bør være av høy intensitet. Jo høyere dose er – jo høyere er gevinsten. I tillegg anbefales det å utføre styrketrening store muskelgrupper minst to ganger i uken. Og til slutt: Redusere stillesitting.

Les også: Sitt mindre – tren mer MedFakNTNUtrening_12

Vi tilbringer mye mer tid på å sitte enn vi er klar over. I gjennomsnitt bruker voksne cirka 60 prosent av sin våkne tid sittende i ro. For å redusere de negative helseeffektene, bør lange perioder med sitting avbrytes med av korte økter med lett aktivitet. Så hva kan vi gjøre for å redusere stillesittingen vår?

 • La bilen stå hjemme, og gå hvis det er mulig. Hvis du må bruke bilen eller ta bussen, parker på en parkeringsplass lenger unna enne du må eller gå av bussen to eller tre stopp tidligere enn du vanligvis gjør.
 • Velg trappene i stedet for heis eller rulletrapp.
 • Kom deg opp og beveg rundt. Enten det er hjemme eller på jobb.
 • Ikke bruk fjernkontrollen; stå opp fra sofaen bruke knappene på TV-en.
 • På jobb trenger du ikke alltid bruke den nærmeste skriveren, velg en lengre bort fra skrivebordet.
 • Velg din kopp kaffe klokt, bruke en liten kopp slik at du må stå opp for å hente kaffe oftere.
 • Reduser tiden foran TV-en, datamaskinen og smarttelefonen.
 • Gå rundt mens du snakker i telefonen.
 • Møte på jobben? Hvorfor ikke gjøre møtet mens du går?
 • Kontorjobb? Hev pulten din og stå mens du arbeider om du har mulighet til det.
 • Trøtt og ufokusert på jobb? Ta en spasertur eller hopp rundt på kontoret. Gå opp og ned trappene, komme seg ut og gå rundt blokken.

Enkelt sagt: stå opp og begyn å beveg deg!:) Denne videoen med KLMs Totaltrim kan jo kanskje være til inspirasjon: https://www.youtube.com/watch?v=n6h0JGtjxqs   Tidligere i november hadde Aftenposten en sak om at nordmenn tror vi beveger oss mye mer enn vi faktisk gjør. Les den her! Ingeborg Megård Leinan, stipendiat ved CERG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s