Skreddersydd trening til ditt DNA

DNA blåRead this post in English here!

Flere forskningsrapporter slår fast at genene våre spiller en viktig rolle for hvordan hver enkelt av oss responderer på forskjellige typer trening, dette snakket jeg om under NIH Fitness convention 15. november.

Den første store studien som viste variasjoner i treningsrespons kom i 1980. I denne studien deltok 720 personer på et treningsprogram som varte i 5 måneder, og forskerne målte maksimalt oksygenopptak (det beste målet på kondisjon) før og etter treningsperioden. Overaskende nok så de en enorm forskjell i endringer av oksygenopptak. Noen få gikk faktisk ned, mens andre økte enormt. Forskerne undersøkte også om utgangspunktet hadde noen betydning, altså hvor høyt oksygenopptak deltakerne hadde før du ble med på treningsprogrammet, men til toss for dette viste resultatene det samme. Forskerne konkluderte med at omtrent 10 % av befolkningen hadde liten eller ingen forbedring i oksygenopptak etter treningsperioden. I etterkant har studier vist at omtrent 50 % av variasjoner i treningsrespons skyldes arv.

Les også: Er vi fanget av genene våre?

Illustrasjon av treningsgenerEt av genene som er blitt knyttet til treningsrespons er heter ACE. Dette genet finnes i 3 varianter ACE II, ACE DD og ACE ID. Studier har vist at personer som har genvarianten ACE II, som er omtrent 24 % av befolkningen, responderer bedre på utholdenhetstrening i form av at de øker oksygenopptaket mer enn de som har de andre genvariantene. Flere studier har vist at personer med genvarianten ACE II er overrepresentert i idretter som krever god utholdenhet. Her kan man tenke seg et fremtidsdilemma hvor lagledere undersøker hvilken ACE variant juniorutøverne har for å bidra til å velge ut hvilke juniorkonkurrenter som det er verdt å satse store ressurser på. Når det gjelder styrketrening, så er det derimot vist at personer som har genvarianten ACE DD responderer bedre i form av økt muskelvekst, og disse er ofte overrepresentert i idretter som krever styrke.

Anja er også intervjuet om gener og trening i VG sin hovedoppslagssak i dag, 6. desember.

Anja er også intervjuet om gener og trening i VG sin hovedoppslagssak i dag, 6. desember.

Les også: Selger gentest på apotek

Vi har i de siste årene fått kunnskap om flere andre gener er med på å bestemme treningsrespons. Dette gir i teorien et potensiale for å sette sammen et treningsprogram som er skreddersydd for ditt eget arvemateriale (DNA). Det finnes allerede firmaer som hevder at de kan optimalisere din trening basert på en enkel gentest. Disse testene hevder de kan gi deg svar på om du genetisk sett passer best til eksplosiv treningsformer, som for eksempel sprint og vektløfting, eller om du passer best til utholdenhetstrening som for eksempel landeveissykling og fjellklatring. Testene hevder også å kunne si noe om ditt genetiske anlegg for treningsrelaterte skader og om hvor lang tid kroppen din bruker på å restituere seg etter trening. Utfra analyse av et titalls gener gir de råd om hvordan du bør legge opp treningen din, hvor ofte du bør trene og om hva du bør gjøre for å unngå treningsrelaterte skader.

Les også: Livsstil tilpasset ditt DNA

Anja Bye holder foredraget "Titt inn i krystallkulen: skreddersydd trening og kosthold til ditt DNA", under NIH Fitness convention.

Anja Bye holder foredraget “Titt inn i krystallkulen: skreddersydd trening og kosthold til ditt DNA”, under NIH Fitness convention.

Slik som de kommersielle testene er i dag, er forskere generelt skeptisk til å anbefale dette. Forskningen har fremdeles en lang vei å gå for å kunne si noe om samspillet mellom genetiske faktorer og miljøpåvirkning. Personlig vil jeg kun anbefale de kommersielle testene til spesielt interesserte, og i alle fall råde folk til å ta svarene med en klype salt.

Anja Bye, forsker ved CERG

Referanser:

Bouchard C et al, Med Sci Sports Exerc, 2001

Montgomery H et al, Nature, 2000

Ahmetov & Rogozhkin , Plos1, 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s