Intervalltrening gir ikke hjerteflimmer

Treningsøkt i forskningsprosjektet Generasjon 100Tidligere studier som har fått mye oppmerksomhet har vist en sammenheng mellom trening og utvikling av atrieflimmer. Dette gjelder personer som har drevet med intensiv og langvarig trening over mange år, for eksempel maratonløpere, orienteringsløpere, syklister og birkebeinere, ikke vanlige mosjonister som trener 2-3 ganger i uka. Denne sammenhengen mellom hard trening og hjerteflimmer blir innimellom trukket frem i diskusjoner og debatter om trening, senest i kronikken “Intervallhysteriet” av Ingrid og Arve Kristiansen som sto på NRK ytring tidligere i høst. Vi er langt på vei enige med dem i at økt naturlig hverdagsaktivitet gir stor helsegevinst. Vi ser også at dette med atrieflimmer ikke er et stort poeng i deres kronikk, men siden det i ny og ned kommer opp ønsker vi å presisere at selv om menn som har trent mye gjennom hele livet har en forhøyet risiko for å utvikle atrieflimmer, så vil trening for de alle fleste trolig redusere risikoen for å atrieflimmer.

“I antall utgjør disse pasienten svært få av atrieflimmerpasientene. Det er mye som tyder på at moderat trening beskytter mot hjerteflimmer (atrieflimmer). Vår forskning viser at 12 uker med intervalltrening reduserer mengden atrieflimmer hos pasientener som allerede har det”, sier førsteammanuensis ved CERG og lege ved St. Olavs Hospital, Jan Pål Loennechen.

Les også: Atrieflimmer: Når går trening fra å være gunstig til å medføre risiko?

“Å si at det er en epidemi blant middelaldrende menn som trener mye blir upresist. De som får atrieflimmer på grunn av trening er få. Det er en mye større andel som får det på grunn av overvekt, høyt blodtrykk, diabetes, etc. Hvis alle hadde trent to til tre ganger i uka, gjerne intervall, hadde sannsynligvis forekomsten av atrieflimmer gått klart ned”, sier stipendiat ved CERG og lege ved St. Olavs Hospital, Vegard Malmo.

Når det gjelder den treningsinduserte formen av atrieflimmer er det riktig at det er godt trente, middelaldrende menn som i hovedsak får det, men de er altså relativt få. Ellers i befolkningen er det først og fremst de eldre, spesielt de over 80 år, som får atrieflimmer.

“Det er vel mer riktig å kalle det en epidemi når det gjelder forekomst av atrieflimmer generelt, men da skyldes det først og fremst at vi har en aldrende befolkning, at vi lever lengre med hjertesykdom og at vi blir mer overvektige”, sier Loennechen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s