En bok om effektiv trening og smart kosthold – ”En ny start”

Ulrik WisløffUkentlig har jeg i mange år fått mange henvendelser fra pasienter, folk som vil komme i form for helsas skyld, fastleger som vil gi råd til pasientene sine, og personer som ønsker å prestere i ulike type konkurranser ala Birken, Trondheim-Oslo osv. Jeg har så langt tiden har strukket til svart på disse henvendelsene, men til slutt ble det så mange spørsmål om treningsråd at tiden ikke strakk til for å gjøre det jeg faktisk skal gjøre på jobb – nemlig forske frem effektive treningsprogram for at folk flest skal kunne få flere og bedre leveår.

Derfor bestemte jeg meg for å skrive en bok om effektiv trening for ”de viktigste” først – folk i alle aldre som ønsker å trene for å få en bedre helse og økt livskvalitet. Jeg starta skrivinga på treningsboka mi for ”gud-og-hvermansen” og holdt på å fullføre den etter å ha flyttet til Australia for et forskningsår ved University of Queensland. Samtidig hadde Berit Nordstrand starta på et manuskript om smart kosthold for folk som ønsker flere og bedre leveår. Berit hadde lyst til å ha en bok som omfattet både effektiv trening og smart kosthold. Jeg viste naturlig nok ikke noe om dette for jeg hadde aldri møtt Berit. Det passa veldig bra for oss begge når vår felles venn ”mr Fix” Lasse Berre fant ut hva vi holdt på med på hver vår kant – han kontakta begge og sa at vi burde jobbe sammen. Dessuten ville en ny bok om bare kosthold eller bare trening ”bare” bli en ny bok om ”bare kost” eller ”bare trening”. Vi trenger begge deler, i alle fall om man tenker å redusere midjemålet noe, og rett og slett fordi det mangler en god bok som gir enkle oppskrifter på effektiv trening og smart kosthold som ikke gjør at man enten skal trene eller sulte seg i hjel.

Les også: Hvorfor er det så vanskelig å gå ned i vekt med bare trening?

Jeg er fortsatt i Brisbane i Australia og har fortsatt aldri møtt Berit, men stoler blindt på Lasse Berre… så vi får tro dette blir en bra match. På den annen side… Berit er vel ikke superfan av å jogge, men elsker å danse og trene styrke, jeg elsker å jogge, elsker ikke akkurat å trene styrke og er en elendig danser… Uansett jeg gir oppskrifter på superenkle treningsprogrammer (funksjonell styrke og ulike kondisjonsprogram) som er tidseffektive og hvor du ikke trenger noen form for utstyr utover et treningsstrikk du kan kjøpe billig i alle sportsbutikker. I tillegg  gir jeg tips om enkle grep du kan gjøre i dagliglivet som du ikke vil tenke at er trening eller fysisk aktivitet, men som gjør underverker for helsa di. Berit briljerer med sin kunnskap om ernæring og kommer med forklaringer på hvorfor velge det ene foran det andre, og gir oppskrifter selv jeg klarer å følge – ikke verst. Besøk Berit Nordstrand sin blogg her!

EN NY START, som er bokas tittel, er skrevet for de (i alle aldre) som har lyst til å komme i bedre form, men som kanskje ikke når et nivå som gir noen helseeffekt eller ikke får struktur på treningen. Vi vil presentere en måte å jogge på som gjør at nettopp du vil finne mening og glede i en løpetur. Berit har testa kondisjonen sin på NTNU´s kjernefasilitet NeXt Move og økte kondisjonstallet sitt fra omtrent 43 (ml/kg/min; som tilsvarer det en 20 års gammel kvinne har) til over 50 (som tilsvarer det en 20 års gammel gutt har) når hun fulgte rådene i boka – denne økningen er enorm, imponerende og viser at rådene i alle fall funka for henne (på tross av at hun ikke likte å jogge før hun starta nå nylig). Hva er ditt kondisjonstall? Finn det ut i vår kondisjonskalkulator her!

Berit Nordstrand. Foto: Lasse BerreDe som av ulike årsaker aldri kommer til å løpe kan erstatte ordet løping i teksten i boka med sykling, svømming, roing, gåing eller en annen aktivitet man måtte like. Dette er boken for de som ønsker å holde kroppen spenstig og sprek nok til å sikre en friskere alderdom samtidig som de vil bruke minst mulig tid på trening, eller utallige sultedietter. Den er i høyeste grad også for de som allerede har fått litt for mange kilo å drasse på, eller som rett og slett ikke er fysisk aktive nok og som føler lite overskudd i hverdagen. Aktivitetene kan foregå hjemme, på hytta eller på et hotellrom om du er på jobbreise eller ferie. Bokens mattips og aktiviteter strekker seg over 12 uker. Hver 2. uke får du et nytt oppdrag, omtrent som oppdragene i TV-serien 71 grader nord.

Berit, jeg og forlaget veldig fornøyd med boka som nå er for salg i bokhandelen land og strand rundt og det blir spennende å se dommen fra det norske folk som prøver hele programmet. God lesning og tren vel!

Ulrik Wisløff, professor og leder av CERG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s