Friluftslivets år – nå er det DIN tur

Winner of Advent Calendar December 9th Christian RoosEr du en av dem som lurer på hva friluftsliv er? Har du lyst å komme deg ut i naturen, men vet ikke hva og hvordan? Nå har du muligheten. Nå er det din tur.

2015 er friluftslivets år, en nasjonal markering av norsk friluftsliv. Målet med året er å gi friluftslivet økt oppmerksomhet og øke bevisstheten rundt friluftsliv spesielt i eget nærmiljø og de mange positive effektene friluftslivet har på helsa vår. Prosjekteier er Klima – og miljødepartementet og prosjektleder er Miljødirektoratet. Norsk Friluftsliv, en paraplyorganisasjon for flere store friluftsorganisasjoner har det praktiske ansvaret for gjennomføring og planlegging av året. Et stort apparat er satt sammen for at du og jeg skal prøve ut friluftslivet. Gjennom hele året vil ulike lokale organisasjoner, lag og foreninger tilby ulike aktiviteter.

Friluftsliv er opphold og fysisk aktivitet i naturen. Friluftsliv har ingen kunstige regler for hvordan det skal foregå, foruten regler om sikker ferdsel, oppførsel og utførelse. Det er en enkel, sosial, allsidig og sunn form for fysisk aktivitet.

15. desemberAlt ligger til rette for friluftsliv i Norge. Naturen er lett tilgjengelig og de større byene verner om sine grøntområder. Et kvarter med trikken fra sentrum av hovedstaden ligger Oslomarka med uendelige muligheter for friluftsliv. Vi aner ikke hvor privilegert vi er.

De fleste steder i Norge har klare skiller for årstidene. Hver årstid har sin sjarm og byr på ulike friluftsopplevelser. Et perfekt utgangspunkt for å teste friluftslivet gjennom hele året. Og i år vil hele Norge bugne over med aktivitetstilbud for store og små. Sjekk med ditt lokallag eller forening hva de vil tilby.

Friluftslivet byr på mange av de gunstige effektene som man oppnår ved tradisjonell trening på treningssenter og i idrettshaller, i tillegg til uendelig mange andre opplevelser man ikke er i nærheten av å kunne oppleve innendørs; opplevelsen av naturen, frisk luft, spenningen, roen, lyset og den sosiale interaksjonen. Kombinasjonen av disse påvirker helsen vår i positiv retning. Når vi beveger oss i ulendt terreng utfordrer vi koordinasjon, balanse og stabilitet. Topp stimulering for muskulaturen, samtidig som hjernen og nervesystemet gjennomgår ulike tilpasninger.

Tirsdag 13, januar går startskuddet for friluftslivets år i Trondheim. Åpningsarrangement på Torvet fra kl.17 med suppeservering og turmarsj på 5km. Det vil også være mulighet for å sove ute. Samtidig anbefaler jeg alle å følge sitt idrettslag, forening eller organisasjon, og melde seg på de forskjellige tilbudene gjennom friluftslivets år 2015.

Hva venter du på? Opp og hopp, et hav av tilbud står og venter på oss. Liten eller stor, ung eller eldre, bli med ut og opplev hva frisk luft og aktivitet gjør med kropp og sjel. Ta med barna, naboen, bestemor, bestefar, venner og familie. Du vil neppe angre.

Trude Carlsen, ingeniør ved CERG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s