Hurra – vi får fortsette med Generasjon 100

Trening med deltakere i forskningsprosjektet Generasjon 100. Foto: Andrea Hegdahl Tiltnes/NTNUI desember fikk prosjektleder Dorthe Stensvold tilslag på søknaden sin hos Forskningsrådet. Dette sikrer drift av prosjektet opp mot en femårsperiode. En fantastisk førjulspresang som betydde alt for videre drift av prosjektet.

Nok et år med Generasjon 100 er altså overstått og vi er klar for å møte 2015. Tusen takk til alle deltakere som bidrar til prosjektet.

Første halvdel av 2014 var det full aktivitet med sluttføring av ettårstesting av deltakerne. Utrolig interessant å møte deltakerne igjen og høste erfaringer fra deres første år. Deltakerne gikk gjennom samme testrunde som ved starten av prosjektet. Flere husket tilbake til kondisjonstesten der de ble pushet og heiet frem og var veldig spente på årets resultat. De fleste deltakerne var enige om at det ikke var noe å grue seg til. De danset seg av gårde på tredemølla så svetten silte. I juni avsluttet vi ettårstestingen.

Les også: Fra håndballspiller til forskertalent

Treningene har gått ukentlig, med frivillig trening tirsdager på Dragvoll og torsdager i Granåsen. Fra januar og frem til påske foregikk treningene inne i gymsalen på Dragvoll, mens i Granåsen foregikk treningene ute, uansett vær og vind. Pga. en snøfattig fjorvinter, hadde vi flotte forhold for utetrening. Inne på Dragvoll ble deltakerne utfordret på sirkeltrening hvor idrettsstudenter fra NTNU sto for gjennomføringen. En vellykket ordning som vi er i gang med også denne vinteren. På initiativ fra deltakerne hadde vi en hyggelig sommeravslutning i Granåsenhytta før vi tok en velfortjent ferie i juli.

Spinning med deltakere i Generasjon 100. Foto: Andrea Hegdahl Tiltnes/NTNU

Deltakerne tar ut alt når det er 4×4 spinning med Generasjon 100.

Generasjon 100 har gjennom 2014 blitt presentert på flere konferanser og møter og i juni var vi på Ekstremsportveko på Voss. Stor interesse for prosjektet og det setter vi pris på.

Les også: CERG på Ekstremsportveko

Høsten startet opp med informasjonsmøte for deltakerne. Der ble det presentert resultater og gitt generell informasjon om veien videre. Neste testrunde starter opp høsten 2015. Da har de første deltakerne vært inkludert i tre år. Ellers ble høsten brukt til å håndtere store mengder datamateriale vi har samlet inn. Et stort apparat har vært i sving med plotting, skanning, sortering og lignende. Mye som skal på plass før treårstestingen starter i august.

Tre doktorgradsstudenter skal disputere i løpet av våren. I tillegg er tre andre i gang med doktorgrader på prosjektet. Tre masterstudenter skal også levere sine oppgaver på prosjektet i vår.

Prosjektet har også blitt omtalt en rekke ganger i media i løpet av 2014, blant annet i en stor reportasje i Dagens Næringsliv om at Norge får stadig flere hundreåringer.

Les også: Gå til jobb og drikk rødvin – 100 åringer gir sine tips til et godt liv

Nå er en velfortjent juleferie over og treningene har startet opp for fullt. Vi ser frem til et nytt Generasjon 100 år!

Trude Carlsen, ingeniør i CERG

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s