Er det skadelig å være “supermosjonist”?

UteDet spørsmålet fikk vår forsker Trine Karlsen og flere andre forskere ved NTNU og Norges idrettshøyskole av Dagbladet.

Noen assosiasjonsstudier viser at de som er inaktive eller lite aktive, og de som er svært aktive har høyest risiko for tidlig død. Andre viser at toppidrettsutøvere som trener svært mye hele livet, samt de med god kondisjon og stor muskelmasse lever lengst. Resultatene er altså motstridende.

Forsker ved CERG Trine Karlsen

Forsker ved CERG Trine Karlsen

– Det som mangler er randomiserte studier, gjort på et tilfeldig utvalg av personer, som er laget for å besvare hvilken mengde, intensitet og type trening som er best for helsen i nåtid og framtid. Det som er viktig er at i disse studiene er det tilfeldig hvem som trekkes ut til å trene. Først når disse studiene kommer vil man kunne gi et bedre svar på hva som er for lite eller mye trening for å ha god helse, sier forsker Trine Karlsen.

Noe av dette vil trolig vår store studie Generasjon 100 kunne gi svar på i løpet av noen år.

Test din form med vår kondiskalkulator her!

Bakgrunnen for artikkelen i Dagbladet er en dansk studie som er omtalt i mange medier en den siste tiden, blant annet i Aftenposten under tittelen “Godt nytt for sofasliterne: Hardtrening gir ingen helsegevinst”.

Faksimile av artikkel i Dagbladet om hvor mye trening som er sunt. Bilde av mann som går på skiStudien, og formidlingen av den har møtt mye motstand både internasjonalt og her i Norge. “Dessverre er resultatene fra studien misforstått og forskningsformidlingen basert på studien villedende”, skriver forsker ved Universitetet i Oslo Nicolai T. Borgen i et innlegg i Aftenposten i etterkant av deres sak. Diskusjonen i etterkant viser at det er utfordrende å tolke data fra store befolkningsstudier der man studerer sammenhengen mellom livsstil og risiko for alvorlig sykdom og for tidlig død.

I en studie vi gjorde for noen år siden, studerte vi antall dødsfall og alvorlige hendelser hos personer som deltok i hjerterehabilitering ved flere sentre i Norge.

– Vi hadde den samme utfordringen i vår studie, det var veldig få dødsfall eller alvorlige hendelser, noe som gjør statistikken usikker, og vi valgte derfor å være forsiktig med bastante konklusjoner, sier forsker ved CERG Øivind Rognmo.

Studien ble publisert i Circulation, og kan leses her!

Alle forskerne som er intervjuet i saken i Dagbladet er enige om at:

På et overordnet nivå tyder all forskning på at det er mer skadelig å være inaktiv enn å drive med fysisk aktivitet.

Les også: En bok om effektiv trening og smart kosthold – ”En ny start”

 Andrea Hegdahl Tiltnes, kommunikasjonsansvarlig ved CERG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s