Hvordan trener skiskytere?

Junior VM i skiskyting 2015I dag, 18. febrauar, startet Junior-VM i skiskyting, og i år går den av stabelen i Minsk, Hviterussland. 16 utøvere fra Norge, åtte jenter og åtte gutter, drar med baggen stappfull av forventinger, forhåpninger, spenning, nervøsitet og glede. Baggen er også stappfull av fysisk og mental kapasitet som disse unge utøverne mellom 19 og 21 år allerede har rukket å bygge opp. Det ligger utallige timer trening i solskinn, øs pøsende regn, snøfokk og i gnistrende vakkert vintervær, både uti løypa og på standplass. Utøverne som drar til Junior-VM i Minsk er unge og de fleste har ikke deltatt i et stort internasjonalt skirenn tidligere. De viktigste målene for er glede, opplevelse og læring. Det var hard kamp om plassene i år, det er mange gode skiskytterjuniorer i Norge.

Eurosport sender direkte fra Junior VM i skiskyting!

Skiskyting er en utholdenhetsidrett de beste guttene og jentene på juniorsiden i Norge ligger på ca 550-700 treningstimer i året. Mesteparten av denne treningen er utholdenhetstrening fordelt omtrent slik:

  • 80% rolig trening på 60-70% av makspuls
  • 10% lett- moderat trening på ca 70-80% av makspuls
  • 10% trening med moderat til høy intensitet på ca 80-95% av maks puls.

Rundt 40% av treningen de utfører er i bevegelsen skøyting (på ski eller rulleski), som er den bevegelsesformen som brukes i konkurransene. Men med så mange treningstimer som disse utøverne har, så blir resterende tid brukt i en annen bevegelsesform for å gi mest mulig variasjon. Variasjon i bevegelsesform kan være svært viktig for å unngå overbelastning, utmatting av muskulatur, og gjør også treningen mer artig og lystbetont. Skiskytterne bruker ofte klassisk skigåing, løping og sykling som alternative bevegelsesformer. Utøverne varierer treningen sin mest på våren og sommeren, som er i starten av sesongen, men trener mer spesifikk skøyting utover sesongen når det begynner å nærme seg vinter konkurransestart.

Oksygenopptaket for guttene ligger på rundt 72-78 ml/kg/min, mens for jentene ligger oksygenopptaket på rundt 58-64 ml/kg/min. Dette tallet kalles også kondisjonstallet

Finn ditt kondisjonstall med vår kondiskalkulator her!
Og les mer om de magiske kondisjonstallene på våre nettsider her!

Selv om de fleste treningstimene i året er viet til trening som påvirker hjertekapasitet og utholdenhet, så trener også disse utøverne jevnlig styrke og stabilitet. Dette er et viktig tillegg i treningen, spesielt for de unge utøverne, da de skal ha styrke og stabilitet nok til å kunne gå økonomisk og teknisk godt på ski. Videre viser forskning klart av styrke og stabilitetstrening kan være med på å forebygge både akutte skader og overbelastningsskader hos disse ungdommene.

Les også: Er det skadelig å være “supermosjonist”?

Erfaring tilsier at det er en nyttig balast for disse utøverne å ha en allsidig bakgrunn når det gjelder bevegelse. De fleste av disse gode juniorene har drevet med flere ulike typer idretter da de var yngre, og noen få har også i junioralder andre typer idretter de liker å enten holde på med på på fritiden, eller som de er med å konkurrere i på grunn av trivsel, motivasjon og at det er god trening.

Junior-VM i Minsk starter onsdag 18. februar og varer til tirsdag 24. februar. Vi krysser fingrene for at de norske utøverne får noen flotte dager med godt skiføre, mye latter, blinker som faller ned og gode opplevelser å fylle baggen med når de skal hjem. Resultatene til juniorene kan følges på www.biathlon.by og www.skiskyting.no.

Les også: Hjertet og idretten

Kirsti Krohn Garnæs, Phd-stipendiat ved ISB, fysioterapeut i Norges skiskytterforbund

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s