Gjelder 220 – alder fremdeles?

Man som sjekker pulsen med pulsklokke. Foto: iStockVi har fått inn spørsmål fra en leser om utregning av makspuls:
 Spørsmål:

Jeg jobber i bedriftshelsetjenseste og vi tester o2 opptak indirekte med Åstrandstest. I de senere år er vi blitt mer oppmerksomme på maxpuls. Vi ser at det er store individuelle variasjoner på spesielt når folk blir eldre. 220 minus alder skal kunne brukes på 80% av befolkningen men jeg mener det er mange fler enn 20 % som avviker fra “normalen”. En del av de vi tester vet sin maxpuls og jeg ser jo at en estimert maxpuls gir feil resultat om personen ligger 20-30 slag over sin estimerte maxpuls. Eller motsatt vei.
Er det gjort noen nye studier på det med maxpuls? Eller gjelder 220 -alder regelen ennå

Takknemlig for svar.

Hilsen Irene Stålesen

Svar:

Hei,
vi har gjort flere studier på dette, og 220 – alder anbefaler vi ikke å bruke. Makspulsen reduseres med alder, og som du selv erfarer: jo eldre man blir, jo større blir feilen. Vi har utviklet en egen formel basert på HUNT-data, 211- 0,64 ∙ alder. Formelen gir et sikrere estimat av maksimal hjertefrekvens med en feilmargin på ca. 11 hjerteslag per minutt. Vi har også utviklet en makspulskalkulator. Den og mer informasjon om makspuls kan du finne på våre nettsider!
Andrea Hegdahl Tiltnes, kommunikasjonsansvarlig ved CERG
This entry was posted in fitness calculator, Forskning, HUNT, På norsk and tagged , , , by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

4 thoughts on “Gjelder 220 – alder fremdeles?

  1. Nei, de er stort sett oppdatert alle sammen. Rart at det ikke virker på noen av nettleserne. Kan det være noe annet? Type Java for eksempel? Eller Falsh? Vet ikke hva slags software som ligger i bunnen her 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s