Bidrar cellenes egen energifabrikk til depresjon?

Woman looking sadly out of a windowMitokondriene er energifabrikken i cellene, stedet hvor næringsstoffer fra maten omdannes til ATP, energi som kroppen kan bruke. Normalt forbinder vi bedre mitokondriefunksjon med idrettsutøvere, å være i stand til å løpe, svømme eller sykle fort over lange avstander krever mye energi.

Men alle cellene i kroppen trenger energi og et team av forskere fra Universitetet i Ulm, Tyskland har undersøkt om mitokondriefunksjon ble svekket i immunceller (mononukleære blodceller) hos pasienter med depresjon. Begrunnelsen var at symptomer på depresjon som tretthet og mangel på energi kan være relatert til tilgjengelighet av ATP.

Les også: Fysisk aktivitet som medisin mot depresjon?

phD candidate Fredrik Hjulstad BækkerudMitokondriene i immuncellene til deprimerte pasienter hadde signifikant lavere hvile-metabolisme, i tillegg til at evnen til å produsere energi var nedsatt. Graden av mitokondriell dysfunksjon var stigende i takt med alvorligheten av depresjonen. Forskerne mener dette tyder på at dette kan føre til mangel på energi når det er mest nødvendig, slik som under stress og betennelser. Disse forskningsresultatene kan også bidra til å forklare hvorfor deprimerte ofte har flere andre sykdommer eller et svekket immunforsvar.

Les også: Følg oss på Snapchat som cerg_ntnu!

Fredrik Hjulstad Bækkerud, Stipendiat ved CERG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s