Leddgikt rammer cirka en prosent av befolkningen og tre ganger så mange kvinner som menn. Sykdommen fører til betennelse i en rekke av kroppens ledd og gir smerte, stivhet i ledd og kan etter hvert føre til ødeleggelse av ledd som gir kraftsvekkelse og dårlig bevegelighet. Pasienter med leddgikt har også ofte redusert kondisjon, samt en økt risiko for hjerte- og karsykdom. Alt dette medfører at det er ekstra viktig at disse pasientene driver med fysisk aktivitet og trening som virker bra på kondisjonen.
Inntil nylig fantes det lite dokumentasjon på hvordan trening påvirker leddene. Det var kun dokumentasjon på at trening med moderat intensitet førte til forbedret kondisjon, uten at smerter, sykdomsaktivitet eller leddødeleggelse økte. Basert på at tallrike studier viser at høy-intensitets intervalltrening (HIIT) er mer effektivt på kondisjonen enn trening ved moderat intensitet for stort sett alle, friske som syke, gamle som unge, så ønsket vi å undersøke om pasienter med leddgikt tålte HIIT og opplevde den samme effekten.
Les også: Kosttilskudd med omega 3 – ikke så sunt som vi tror?
Etter en 10-ukers periode med HIIT gjennomført på spinning-sykkel 2 ganger i uken fant vi ingen forverring av smerter eller sykdomsaktivitet hos kvinner med leddgikt. Vi så snarere en tendens mot mindre betennelse i kroppen ved måling av betennelsesmarkøren CRP.
Både Adresseavisen, Gemini og forskning.no og har omtalt studien i dag.
Ellers opplevede deltakerne en solid økning i maksimalt oksygenopptak, noe som betyr at de reduserer sin risiko for hjerte- og karsykdom. Deltakerne opplevde også en liten reduksjon i BMI, fettprosent og midjemål, samt en økning i muskelmasse som følge av treningsperioden. Damene som deltok i studien syntes også dette var en veldig fin, tidsbesparende og effektiv treningsform, og de ble stort sett veldig motivert til å fortsette med trening på grunn av den gode fremgangen.
Les også: Bidrar cellenes egen energifabrikk til restitusjon
Studien var en pilot studie som kun inkluderte kvinner, og er derfor for tidlig å konkludere med at anbefalingen for fysisk aktivitet for denne pasientgruppen bør endres. Revmatologisk avdeling ved St Olavs Hospital er samen med CERG i gang med å teste ut HIIT også på andre pasientgrupper.
Finn din kondisjonslader. Prøv vår kondiskalkulator her!
Forsker Dorthe Stensvold, Anja Bye og revmatolog Mari Hoff (samme rekkefølge på bildet)