Kun en av tre vet at de har arvelig høyt kolesterol

Elisabeth Vesterbekkmo. Foto: BERRE AS15.000 – 25.000 personer har arvelig høyt kolesterol – kun 1 av 3 er klar over at de har sykdommen.

Er du en av dem?

Familiær hyperkolesterolemi (FH) er en arvelig tilstand. Genfeilen gjør at man har en redusert evne til å ta opp kolesterol fra blodbanen og allerede fra fødselen av vil det vonde kolesterolet være økt. Overskuddet av kolesterol kan avleires i åreveggen og føre til hjerte- og karsykdommer.

Siden sykdommen ikke synes utenpå, kan mange ha den uten å være klar over det.

Sykdommen er omtrent like hyppig som diabetes type 1, men bare 6.500 personer har til nå fått diagnosen. Dermed er opp til 18.000 personer i Norge uvitende om at de har denne genfeilen.

Les også: Kan trening redusere sykdom i hjertets blodårer?

Red Apple with heartHar dine nærmeste hatt hjertesykdom i ung alder eller høyt kolesterol så bør du få målt ditt kolesterol og ta en gentest. Tidlig oppstart med kolesterolsenkende medisin, fysisk aktivitet og tilpasset kost er essensielt i behandlingen. Dette gjør at kolesterolverdiene nærmest kan normaliseres i de fleste ukompliserte tilfellene og risikoen for hjerte- og karsykdommer blir da tilnærmet lik som for resten av befolkningen.

Les også: Hvordan unngå hjertesykdom?

Når FH-dagen 24. september både i Norge og flere andre europeiske land er håpet å øke kunnskapen om FH i befolkningen og blant helsepersonell.

Arrangør i Norge er Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi – NKTforFH. Kompetansetjenesten arrangerer stands ved alle de medisinske fakultetene i Trondheim, Oslo og Bergen. Det blir også stand på Stormen konserthus i Bodø.

Her vil forbipasserende få tilbud om å få målt sitt kolesterol samt få informasjon om sykdommen. Videre blir det forelesninger om FH i Trondheim, Bergen og Oslo for medisinstudenter. Man vil med dette sette fokus på en lite kjent men utbredt tilstand.

Les også: Er det bra å starte dagen med et egg?

Vi håper at økt kunnskap om FH fører til at mange flere tester seg!

Hva er ditt kolesterol?

Elisabeth K. Vestebekkmo, stipendiat ved CERG og lege ved Klinikk for hjertemedisin, St. Olavs Hospital. Medlem av referansegruppen for Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi -NKTforFH

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s