Nyt julekosen, men vær aktiv!

juleløpingI 1966 ble det gjort en legendarisk studie i Dallas hvor effekten av total inaktivitet i tre uker ble studert. Den såkalte ”Dallas bed rest study” fant en økning i kroppsvekt, fettprosent og markant nedgang i kondisjonen etter denne perioden. 30 år senere fulgte de opp de samme deltakerne og undersøkte helsestatusen deres igjen. Som man kanskje forventer, så hadde både kroppsvekt, fettprosent og kondisjon gått ned fra de glade 20-årene (før de tre ukene med sengeligging). Det man derimot fant var at de var i bedre form etter 30 år med aldring enn det de hadde vært etter tre uker med inaktivitet! Det mange forskere forsøker å finne svar på, er om den nedadgående fysiske formen som er assosiert med aldring, i hovedsak skyldes redusert aktivitet i forhold hva folk hadde som som unge. Noe av dette ønsker vi i CERG også å belyse gjennom Generasjon 100-studien som du kan lese mer om i bloggen vår her!

Les også: Økt kondisjon hjelper mot helseskadene fra stillesitting

Henning Ofstad Ness. Photo: BERRE ASDallas-studien er kanskje litt ekstrem tenker du? For ingen er vel totalt sengeliggende i jula? Nei, kanskje ikke, men noen andre ønsket å se på hva som skjer med rotter når de har trent hardt i fire uker, for så å avstå helt fra trening i fire uker etterpå. Etter treningsperioden på fire uker fant de en markant økning i kondisjon, som følge av forbedret hjertefunksjon. Etter fire uker uten trening, så var alle disse forbedringene borte.

Så nyt juleferien, og kos dere med god mat, men benytt tida til å holde dere i aktivitet med noe dere liker å gjøre. Hvis dere er rådville og vet helt hva dere skal gjøre, så har vi et fint treningsprogram her i CERG som dere kan følge. God jul!

Les også: Derfor er Rudolfs nese rød!

Henning Ofstad Ness, stipendiat ved CERG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s