Helsepersonell fra hele landet på treningskurs i Trondheim

Cardiopulm 2016Forum for klinisk Fysiologi – Sirkulasjon, Gassutveksling og Ventilasjon har siden 2005 arrangert årlige kurs. I forrige uke var det duket for nytt kurs. Torsdag 14. og fredag 15. Januar ble kurs i klinisk tolking av kardiopulmonær testing, Cardiopulm, arrangert for første gang ved St. Olavs Hospital/NTNU i Trondheim.

Forumet består av leger, fysioterapeuter, idrettsfysiologer og andre med interesse for arbeidsbelastningstester. Kunnskaps- og interesseområder er blant annet hjertefunksjon, lungefunksjon, sirkulasjon, ventilasjon, gassutveksling og treningsmekanismer. Testmetoder for friske «normale», idrettsutøvere og pasienter med ulike hjerte- og lungesykdommer, og tolkning av disse, er tema for diskusjon.

Les også: Kurser leger i trening og testing av hjertepasienter

Interessen var stor og deltakere fra hele landet tok turen til Trondheim med ønske om å øke kunnskapen innen kardiopulmonær testing (CPET) og trening. Deltakere var blant annet leger, sykepleiere, fysioterapeuter, fysiologer og andre med interesse/spesialitet innen kardiologi, lungemedisin, barnesykdommer og idrettsmedisin etc.

Programmet var variert og innholdsrikt med tema innen;

  • CPET; sentrale målevariabler og tolkning
  • Fysiologiske effekter av trening
  • Ulike kasuistikker med diskusjon
  • Protokoller og avslutningskriterier
  • Lungefunksjon hos pasienter og atleter
  • CPET av barn
  • CPET som diagnostisk og prognostisk verktøy for ulike pasientgrupper
  • Historien og fysiologien bak 4×4 intervallene.

I tillegg til de ulike foredragene var det praktisk demonstrasjon i laboratorium av belastningsekko med liggesykkel, testing av idrettsutøvere, CPET av lungepasient og barn med medfødt hjertefeil. I etterkant ble det gjennomgang og tolkning av de ulike demonstrasjonene i plenum.

Les også: Trening i arbeidstiden

I år fikk vi også besøk av selveste Marco Guazzi fra Italia. Guazzi er en anerkjent forsker innen hjerte- kar helse og er ekspert på tolking av CPET. Han holdt foredrag om «CPET and the heart» og «Tolkning av høye ekvivalenter». Mange flinke foredragsholdere fra ulike deler av landet bidro til at dette ble et vellykket kurs.

Om du jobber med testing og har interesse innenfor fagfeltet, må du ikke nøle med å melde deg på til neste års kurs. Kurset er en fin mulighet til nettverksbygging, og gir i tillegg godkjenning til flere spesialiteter innen hjerte, lunge og fysikalskmedisin. Vi ser allerede frem til et nytt og spennende kurs i 2017!

Stine Maren Riksfjord, Fysioterapeut og webredaktør ved Nasjonal kompetansetjeneste Trening som medisin

This entry was posted in Forskning, Hjerte- og karsykdom, På norsk by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s