Trenger du treningsmotivasjon? Meld deg på et idrettsarrangement

Thomas Fremo. Foto BERRE ASFysisk inaktivitet er en stor trussel både for helse og levetid over hele verden. Vi i CERG, sammen med mange andre forskningsmiljøer, prøver å finne forklaringene på de underliggende mekanismene for hvorfor lite aktivitet fører til sykdom, samt hvordan trening kan brukes både til forebygging og som medisin. I tillegg ønsker vi å finne enkle og motiverende måter for å få folk til å velge en aktiv livsstil.

I hverdagen, grå og monoton som den til tider kan være, er det lett å gi etter for rutiner. Mangel på tid er en av de vanligste forklaringene på hvorfor folk ikke trener, men merkelig nok har tiden vi bruker foran ulike skjermer økt jevnt i løpet av de siste tiårene. Kanskje det likevel er mulig å finne tid til ei rask treningsøkt litt oftere enn man tror?

Les også: Dårlig likestilt hjertehelse

En smart måte å få seg selv til å prioritere trening på, er å engasjere seg i idrettsarrangementer. Det kan være alt fra en liten lokalt konkurranse til en nasjonal begivenhet. Dette høres kanskje uvant og til og med skremmende ut for noen, men man trenger på ingen måte å være idrettsutøver eller ha det mest avanserte utstyret for å delta; det handler i bunn og grunn bare om å forplikte seg til noe. På 60- og 70-tallet var “alle” med på mer eller mindre trivielle sportsbegivenheter. Den gangen var det hovedsakelig en sosial arena. Hvorfor ikke hente frem den tradisjonen igjen? Utfordre familie, venner eller kolleger. Finn et egnet arrangement, hvilket betyr en sport du liker og gjerne en konkurranse som ikke er av det ekstreme slaget. Deretter setter du av datoen og begynner jobben med å trene mot den!

Les også: Tøff søskenduell under Trondheim halvmaraton

Personlig synes jeg denne tilnærmingen til trening er utmerket for å finne motivasjon til å trene regelmessig. Ved å melde seg på et arrangement får man noe å se frem til, og på veien vil du sannsynligvis oppleve verdifulle ting som å knytte nærmere sosiale bånd til de du trener sammen med, dele unike opplevelser, og selvsagt bli i bedre fysisk form. Sistnevnte bringer udiskutabelt med seg mange fordeler, både psykologisk og fysiologisk.

Anne Berit og Silvana sammen med våre venner på det svenske laget "Kung Sture".

Anne Berit og Silvana fra CERG-laget sammen med team Kung Sture under St. Olavsloppet 2014.

Les også: Hvordan lage den perfekte spillelista til trening og løp?

Når dagen du har jobbet mot omsider kommer, opplever du trolig den velkjente “kjemp eller flykt”-modusen, omtrent som når en av våre forfedre så en bjørn på ganske kort avstand. Sansene blir skjerpet, du blir mer årvåken og får reaksjoner som nervøsitet og økt stimulering av hjerte- og karsystemet. I denne settingen bruker du følelsene i øyeblikket, og det er ganske annerledes fra når man sitter ved kontorpulten eller i sofaen med problemstillinger og bekymringer som man ikke kan løse umiddelbart. Når startskuddet går, er det som om bjørnen begynner å småløpe mot deg, og da du må faktisk bare kaste alle andre tanker til side og handle!

Les også: En god blanding av blod, svette, latter og store opplevelser

Til slutt, når konkurransen er over, er det bare å melde seg på et nytt arrangement i overskuelig fremtid å begynne treningsjobben mot et nytt mål. Husk, veien er målet!

Thomas Fremo, avdelingsingeniør ved NextMove og CERG

Referanser:

Blair, S. Physical inactivity: the biggest public health problem of the 21st century. Br J Sports Med, 2009;43:1-2.

Egan, A.M., et al., Barriers to exercise in obese patients with type 2 diabetes. QJM, 2013. 106(7): p. 635-8.

Forskningsrådet; Akilles forlag. Forskning om Idrett, samfunn og frivillig organisering, 2007. Prosjektkatalog 1998-2007: p. 13-126. Url: http://www.forskningsradet.no/servlet/Satellite?blobcol=urldata&blobheader=application%2Fpdf&blobheadername1=Content-Disposition%3A&blobheadervalue1=+attachment%3B+filename%3DProsjektkatalog-til-nett.pdf&blobkey=id&blobtable=MungoBlobs&blobwhere=1274460354741&ssbinary=true.

Helsedirektoratet. Aktivitetshåndboken – Fysisk aktivitet i forebygging og behandling, 2009. Kapittel 1 og 6. Url: https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/aktivitetshandboken-fysisk-aktivitet-i-forebygging-og-behandling.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s