Månedsbrev Generasjon 100 Juni 2016

Asbjørn Moe. Månedens deltaker Generasjon 100 Juni 2016Månedens Deltaker:

Navn: Asbjørn Moe

Alder: 74

Gruppe i Generasjon 100: Kontrollgruppa

Interesser: Fotball. Jeg har sesongkort på Lerkendal. Da jeg var liten var det ikke noe fotballag der jeg bodde, så jeg har ikke spilt så mye selv.

Hva jobbet du med tidligere: Jeg var elektroingeniør i Trondheim energiverk som ble kjøpt opp av Statkraft. Da la de oss ned. Jeg var over 66 år og fikk tilbud om pakke, så det var helt greit.

Hvilket forhold hadde du til trening før Generasjon 100: Jeg har trent litt. Jeg har syklet en del, og syklet Trondheim-Oslo en gang. Jeg har også gått en del på ski og blant annet gått Wasaloppet ti ganger. Det var en artig opplevelse. Da var vi en hel gjeng som gikk sammen. Det var vel når jeg var omtrent 40-50 år. Nå går jeg mye tur. Jeg har en idrettsskade i ankelen som er operert to ganger, men med staver kan jeg gå i marka også, så det er helt greit.

Hva har Generasjon 100 betydd for deg: Ikke så mye. Jeg vet ikke noe om resultatene, men det er veldig greit å være med.

Fisk eller kjøtt: Blanding

Øl eller vin: Begge deler

Hva ville du spurt helseministeren om: Politikere er det ikke så mye vits i å spørre om ting, de klarer alltid å lure seg unna, men det ville nok blitt om helsekøene. Jeg sto selv i kø med ankelen. Da det nærmet seg fristen ble jeg sendt til en lege på Orkanger. Han kunne ikke noe om dette, og måtte henvise meg tilbake til St. Olav, og da havnet jeg bakerst i køen igjen. Sånn gjør de bevisst. Det har kommet for mange økonomer inn i helsevesenet som teller kroner.

Hvem ville du tatt med deg på en øde øy for ei uke: Nei, skal øya være øde, så er det vel greit å være der alene.

Tusen takk til Asbjørn!

Første disputas fra Generasjon 100:

Hallgeir Viken denends his PhD29. juni disputerte Hallgeir Viken med den første ferdige doktorgraden fra Generasjon 100. “Fysisk aktivitet og trening blant eldre – Generasjon 100-studien” var tittelen på Hallgeirs avhandling. Han forsvarte doktorgraden sin på strålende vis. Hallgeir har skrevet et blogginnlegg om sin avhandling som dere kan lese her! Vi gratulerer Hallgeir så mye, og er utrolig stolte av at første stipendiat er ferdig. Hallgeir fortsetter å jobbe i Generasjon 100 som postdoktor fra høsten av, så dere vil nok treffe han igjen!

Ferdige med treårstesting:

Mann gjennomfører beinpress under testing i studien Generasjon 100Hele dette studieåret har vi testet dere deltakere fire ganger i uka. Vi er utrolig takknemlige for at så mange av dere har fått til å stille opp. Innsatsen deres er helt uvurderlig! Nå blir det ett år uten testing, før vi starter opp ny runde med testing høsten 2017. Håper så mange som mulig av dere får til å stille opp da også.

Treninger:

Treningene i Granåsen og på Dragvoll har nå tatt sommerferie, men vi starter opp igjen som normalt i uke 33 og  første utendørstrening på Dragvoll blir tirsdag 16 august, mens første økt i Granåsen blir torsdag 18 august. Husk å hold dere i aktivitet i ferien også. Gleder oss allerede til å se dere igjen til høsten!

Informasjonsmøte:

Vi har pleid å ha et informasjonsmøte hver høst, og det skal vi ha etter sommerene også. Informasjonsmøtet blir i Kunnskapssenteret på St. Olavs Hospital i auditorium KA 11 onsdag 14. september. Håper så mange som mulig av dere har anledning til å stille. Som en takk for innsatsen har vi bestemt oss for å få laget Generasjon 100 T-skjorter som dere skal få, og disse vil deles ut på informasjonsmøtet.

Ingen betjent telefon i juli:

I juli kommer det ikke til å være noen betjent telefon for Generasjon 100. Om det er noe viktig så send mail til generasjon100@medisin.ntnu.no.

Internasjonal oppmerksomhet:

Professor Ulrik Wisløff, the United States Surgeon General, Vivek H. Murthy and PhD Candidate Atefe TariInteressen for Generasjon 100 er stor. Det er veldig dyrt og krevende å gjennomføre et så stort og langvarig studie på trening, derfor er det ikke så mange lignende studier i verden. I forbindelse med en konferanse om trening som medisin i USA i starten av juni møtte leder av CERG, professor Ulrik Wisløff, og stipendiat Atefe Tari “hele Amerikas Doktor”, Vivek H. Murthy. Han var veldig imponert over Generasjon 100, og sa at han kom til å følge med på studien på nettsidene våre og i media.

St. Olavsloppet:

St Olavsloppet 2016Hvert år er CERG med i St. Olavsloppet. Vi som jobber i forskningsgruppa har fellestreninger gjennom våren, og stafetten mellom Østersund og Trondheim er målet. Dette er et fin felles mål for oss som jobber her, og Loppet er en skikkelig løpsfest hvor alle løper med det de har. Også i år hadde vi en super opplevelse, og i denne bloggposten kan de av dere som har lyst se masse bilder av forskere og teknikkere i aksjon!

Er du sprekere enn kronprinsen?

I forbindelse med verdens aktivitetsdag i mai testet kronprins Haakon kondisjonskalkulatoren vår under et arrangement på Egertorget i Oslo. Her er en video fra arrangementet:

 

 

Ønsker dere alle sammen en riktig fin sommer!

Vennlig hilsen Dorthe Stensvold og resten av Generasjon 100

This entry was posted in Generasjon 100 and tagged , by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s