God kondisjon reduserer risikoen for plutselig hjertedød

Carl "Chip" Lavie MD, FACC Medical Director, Cardiac Rehabilitation and Prevention Director, Exercise Laboratories John Ochsner Heart and Vascular Institute Professor of Medicine Ochsner Clinical School-UQ School of Medicine Editor-in-Chief, Progress in Cardiovascular DiseasesGjesteblogg: Carl “Chip” Lavie

Plutselig hjertedød, oftest som et resultat av en akutt hjertestans, er en katastrofal hjertehendelse, og ofte er det den første, siste og eneste hjertehendelse for de uheldige ofrene. I en studie publisert nå i juli i Mayo Clinic Proceedings, ledet av David Jimenez-Pavon, Enrique Artero, DC Lee og Dr Steven Blair, rapporterte jeg og mine kolleger fra en befolkningsstudie hvor over 55 000 amerikanere er fulgt i15 år. I oppfølgingsperioden opplevde 109 av dem plutselig hjertedød.

 

Les også: Blodet ditt kan avsløre risiko for hjerte- og karsykdom

Five people runningDe med moderat eller høy kondisjon hadde mer enn 45 prosent lavere risiko for plutselig hjertedød i forhold til de med lav kondisjon. For hver enkelt MET (mål på kondisjon) høyere anslått kondisjon, var det en 14 prosent reduksjon i risikoen for plutselig hjertedød. De med høyt blodtrykk, overvekt eller fedme og usunne levvevaner hadde enda større fordeler av å ha god kondisjon med tanke på å redusere risikoen for plutselig hjertedød.

Les også: Fysisk aktivitet og trening blant eldre – Generasjon 100-studien

Det er mange fordeler med høyere kondisjon for å redusere kardiovaskulær sykdom, dødelighet, og til og med kreft. Disse dataene støtter nå også fordelene ved høyere kondisjon for å redusere plutselig hjertedød!

Forhåpentligvis vil disse dataene bidra til å øke motivasjonen til helsepersonell for å fremme effektiv fysisk aktivitet og trening i møte med pasienter og samfunn, og bidra til at pasienter bestemmer seg for å endre livsstil.

Carl “Chip” Lavie MD, FACC
Medical Director, Cardiac Rehabilitation and Prevention
Director, Exercise Laboratories
John Ochsner Heart and Vascular Institute
Professor of Medicine
Ochsner Clinical School-UQ School of Medicine
Editor-in-Chief, Progress in Cardiovascular Diseases

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s