Vektøkning i juleferien er assosiert med mindre fysisk aktivitet

fredrikHvor mye legger du på deg i løpet av juleferien? Mange tror kanskje vekten øker med 2-3 kilo, men skal vi tro en studie fra New England Journal of Medicine er det sannsynligvis langt mindre. Forfatterne inkluderte 195 personer med stort mangfold av etnisitet og alder, deretter ble de veit 4 ganger mellom oktober og mars. Dette gjorde at forskerne kunne se vektendringen i tiden før, under og etter ferien.Vekten økte ikke signifikant i perioden før ferien, men i ferieperioden gikk vekten opp i gjennomsnitt 0,37 kg. Dette er mindre enn mange antar, og var mer enn hva subjektene i studien selv trodde de hadde gått opp. Det virker kanskje som godt nytt at man går mindre opp i vekt enn man tror i løpet av ferien, men det kan likevel være problematisk. Forskerne fant at vekten ikke gikk tilbake igjen i perioden etter ferien, noe som tyder på at vektoppgangen i ferien kan bidra til hvorfor folk blir overvektige.

Cupcake Foto: iStock

Studien så og på selvrapportert fysisk aktivitet, og ikke overraskende var det de som rapporterte om mest nedgang i fysisk aktivitet i ferien som også gikk opp mest i vekt. Det er vanskelig å holde på treningsvanene i ferier, men husk at litt er bedre enn ingenting. Vi har tidligere skrevet en blogpost med tips til trening i juleferien.

Fredrik Hjulstad Bækkerud, PhD Candidate at CERG

This entry was posted in På norsk and tagged by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s