Er nordmenn født med ski på beina?

cross-country-skiingLangrenn har lange tradisjoner i Norge, og nordmenn har kjempet og konkurrert på høyeste internasjonale nivå i all tid. Det er ingen tvil om at Norge er en av de beste langrennsnasjonene i verden. Og de beste skiløperne i dag blir behandlet som “popstjerne ikoner” av befolkningen og media.

Men hvorfor er det slik? Først av alt, vi er lokalisert langt nord på planeten, og dermed har vi riktig klima for ski, selv om de siste vintrene kan tyde på noe annet (men dette er en annen diskusjon). En annen ting er den enorme mengden av bakker og løyper som er preparert i hele vårt vidstrakte land. Dette sammen med nordmenns tradisjoner for utendørs fritidsaktivitet gir oss en enorm mengde unge idrettsutøvere som leker på ski i svært ung alder. Noen av disse fortsette å gå på ski når de blir eldre, og når vi ser at det nesten er 1000 deltakere i det nasjonale mesterskapet i langrenn (hovedlandsrennet) for 15-16 åringer, vet vi at rekrutteringen er god.

arnt_erik_2

Men dette er bare de aktive idrettsutøverne, og vi vet at en mye større andel bruker ski som rekreasjon og trening. I et folkehelseperspektiv, vet vi at for store mengder med intens fysisk aktivitet kan føre til en umiddelbar økning av kardiovaskulære hendelser, men denne ulempen blir oppveid av langsiktige gevinster fra regelmessig fysisk aktivitet (RJ Shepard 1986, https: //www.ncbi. nlm.nih.gov/pubmed/3511520). Så for å oppsummere, den enorme interessen for langrenn i Norge, gir oss ikke bare verdensmestere, den vil også gi oss en bedre helse.

Arnt Erik Tjønna, Forsker ved CERG

This entry was posted in På norsk and tagged by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s