Månedsbrev Generasjon 100 august 2017

Femårstestinga er i gang!

Tenk at det er fem år siden vi startet Generasjon 100! Tusen takk til dere som fortsatt er med, deres bidrag er enormt viktig. Interessen er stor både fra inn- og utland, og studien har så langt resultert i tre doktorgrader, 16 masteroppgaver og 9 vitenskapelige publikasjoner!

Vi har akkurat kommet i gang med en ny helseundersøkelse. Dere vil bli innkalt på ca. samme tid som da du var inn første gang (2012/2013). Testingen blir lik de foregående årene. Vi har en ny tilleggsstudie som ønsker å samle inn urinprøver. Som alt annet er det frivillig å være med på dette. Vi starter opp med urinprøvene i løpet av september.

Studien fortsetter videre etter femårstestinga. Vi kommer til å fortsette å tilby trening i tre år til for moderatgruppa og høyintensitetsgruppa. Det betyr at tilbudet om spinning på Dragvoll, og utetreninger i Estenstadmarka og Granåsen, fortsetter i tre år til. Vi vil hvert år sende ut et spørreskjema i posten til alle deltakere. I tillegg vil de som har mulighet og lyst få innkallelse til en ny helseundersøkelse etter tre år. Du velger selv hva du vil være med på. Alt er frivillig.

Vi håper dere blir med oss videre!

Informasjonsmøte torsdag 28.September på Kunnskapssenteret!

Vi inviterer alle våre deltakere til informasjonsmøte 28.September. Møtet blir KA12 på Kunnskapssenteret på St.Olavs. Tid for møtet er oppgitt i sommerbrevet som er sendt ut! Vel møtt!

Årets stab

Det er mange som må bidra når vi kaller inn alle våre deltakere til testing. Noen har dere møtt tidligere. Prosjektet ledes fortsatt av Dorthe Stensvold. Stipendiat Line har de fleste møtt og hun er med i år også. Det samme er ingeniørene Thomas, Ragnhild og Monica.

Nina og Silvana har vært med på tidligere testrunder og kommer til å dukke opp i løpet av høsten. Hallgeir skal i løpet av høsten intervjue et utvalg av deltakerne. Dette blir data som han skal bruke i sin post-doc.

Vi har fem ingeniører som kommer til å være med på testing både i Generasjon 100 og i HUNT4 fitness studien. Fredrik har også vært med tidligere. Han deltok blant annet på datainnsamling ved baseline. Sondre skrev master på Generasjon 100 i fjor. Han hadde blant annet noen treninger og bidro med etterarbeidet med data som ble samlet inn på treårstestingen. Mansoureh, Lisbeth og Ida er nye ansikt som dere vil møte når dere kommer inn til testing. Mansoureh kommer fra Teheran,Iran og har vært 6 år i Norge. Hun er 29 år og har studert fysiologi og idrettsvitenskap. Lisbeth er 25 år gammel, kommer fra Alvdal. Hun har studert bevegelsesvitenskap og tatt master i klinisk helsevitenskap – fedme og helse. Ida er 29 år, kommer fra Narvik og har tatt master i treningsfysiologi.

Ekatarina Zotcheva har ansvaret for den kognitive testen den andre testdagen. Hun tar doktorgrad i medisin og skal bruke data fra Generasjon 100 for å se på hvordan endring i mental helse og kondisjon påvirker kognitiv funksjon. Guro Birgitte Stene har ansvaret for gangtest, styrketester og balansetest. Hun er fysioterapeut og post doc ved INB og skal undersøke utvikling av sarkopeni (muskelsvinn) og endring i fysisk funksjon hos eldre og i hvilken grad trening har en forebyggende effekt. Hun skal bruke data på muskelmasse- og styrke, samt ganghastighet målt ved baseline og ved 3- og 5-års oppfølging. Hun har med seg fysioterapeutene Jonas og Brage til å gjennomføre testene.

I tillegg har vi flere masterstudenter og legestudenter som bidrar med testingen. De blir presentert i neste månedsbrev.

Vi ønsker alle våre deltakere velkommen til testing!

 

This entry was posted in Generasjon 100, På norsk and tagged , , by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s