17. des: Bedre hjertefunksjon hos ryggmargsskadde med hjelp av Supermannsykkel

Mennesker med ryggmargsskade og som sitter i rullestol har betydelig høyere risiko for hjerte-karsykdom sammenlignet med funksjonsfriske. Risikoen er relatert til ufrivillig inaktivitet, skadens nivå og omfang. Jo større lammelser, jo lavere vil det maksimale oksygen opptaket være. I tillegg er ryggmargsskadde begrenset på grunn av at den automatiske reguleringen av hjertefrekvens og blodtrykk under trening er forstyrret. I praksis innebærer dette at de under trening med for eksempel armsykkel, ikke øker blodtrykk og hjertefrekvens på samme måte som funksjonsfriske. Konsekvensen er en svekket redistribusjon av blod under aktivitet, som igjen reduserer armkapasitet og effekt av trening.

Supermannsykkelen
Det finnes forøvrig treningsmetoder som kan bidra økt kondisjon utover det en med ryggmargsskade kan oppnå under armsykling alene. I en treningsstudie utført ved vårt institutt, oppnådde en gruppe med ryggmargsskade fra nakke/bryst og ned oppsiktsvekkende resultater: Etter 8 uker, 3 dager i uka, i 4 x 4 intervaller, økte de hjertets pumpekapasitet (slag volum) med 33 % og det maksimale oksygenopptaket med 24 %.

Treningsmetoden innebar å kombinere armsykling med elektrostimulert beinsykling. Den elektrostimulerte beinsykkelen heter ERGYS 2 og er i utgangspunktet amerikansk. Lite visste vel Christopher Reeve, alias Supermann, som ble lam fra nakken og ned etter et fall fra hesteryggen, at hans egenfinansierte sykkel, skulle bli et effektivt treningshjelpemiddel for økt utholdenhet og brukes her i Trondheim!  Sykkelen virker ved hjelp av elektroder som plasseres på lår og setemuskulatur. Via elektrodene gis elektriske impulser som trigger musklene til å trekke seg sammen og utføre en sykkelbevegelse. Som et resultat øker tilbakeførsel av blod til hjertet, noe som igjen gir mer blod til armene og en økt arm kapasitet under trening.

Til tross for gode treningseffekter, er denne metoden meget ressurskrevende.  Derfor har vi valgt å gå videre med å måle effekt fra mindre ressurskrevende treningsmetoder som vi håper en gang i fremtiden kan bidra til enkel, men effektiv trening for ryggmargsskadde.

Den positive effekten av elektrostimulering som vi ser hos ryggmargsskadde kan man trygt si er fraværende hos funksjonsfriske fotballspillere 🙂

Skrevet av Berit Brurok ved CERG.


Spørsmål 17. des: Hvordan kan man forbedre det maksimale oksygenopptaket hos ryggmargsskadde?
Send inn svar her, og vinn en drømmedag hos CERG!

This entry was posted in 4x4, Exercise, Fitness, Julekalender 2011, På norsk, Public health, Video by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a comment