Er det bra å starte dagen med egg?

PåskeeggMange forbinder påska med lange skiturer i fjellheimen og knitrende peiskos på kveldene, men anslagsvis er det kun 3-5 % av nordmenn som faktisk tilbringer påska i en hytte på fjellet. Hele 85 % av oss tilbringer påska hjemme. Uavhengig av hvor man velger å tilbringe påska, velger svært mange nordmenn å starte dagen med et påskeegg. Da snakker jeg ikke om de sjokoladefylte eggene som påskeharen etterlater seg, men den typen med solgul plomme som man gjerne spiser til frokost. Salget av egg i Norge dobles i påskeuka, noe som gir et forbruk som tilsvarer ett egg per person hver dag i påska. Men er det egentlig sunt å spise så mye egg?

Les også: Prepared for the mountains?

HasselEt egg veier ca 50 gram uten skall. Av dette er 75 % vann, 11 % fett, 13 % protein og 1 % karbohydrat i tillegg til en rekke vitaminer og mineraler. Halvparten av energien i et egg kommer fra fettet som omtrent utelukkende finnes i eggeplommen. Andelen mettet fett er relativt lav med kun 27 %, men en relativt stor del av fettet finnes i form av kolesterol. Det er dette kolesterolet som har gitt eggeplommen et litt dårlig rykte.

Tidligere trodde man at kolesterol i maten var en av de viktigste årsakene til høyt kolesterol i blodet og den amerikanske hjerteforeningen anbefalte at man spiste maksimalt 3 eggeplommer per uke. I løpet av de siste årene har det kommet flere store studier som har sett på sammenhengen mellom inntak av egg og hjerte-karsykdom og en oppsummering av denne litteraturen viste at inntak av så mye som opptil ett egg per dag ikke var assosiert med økt forekomst av slik sykdom (1). Der hvor man tidligere trodde at inntak av kolesterol gjennom mat var en viktig årsak til hjerte- karsykdom, har man nå blitt klar over at inntak av mettet fett og transfett er langt viktigere årsaker til sykdom. I de nylig publiserte amerikanske retningslinjene for kosthold frarådes ikke lenger høyt inntak av kolesterol og man regner ikke lenger høyt inntak av kolesterol gjennom maten som problematisk (2).

Les også: Kan jeg lesse innpå med snop når jeg ikke legger på meg?

Konklusjonen blir dermed at frokostegget er langt sunnere enn tidligere antatt og du kan nyte egg både i påska og ellers med god samvittighet.

God påske og et riktig godt påskeegg!

Erlend Hassel, stipendiat ved CERG

  1. Rong Y et al. Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. 2013 Jan 7;346:e8539.
  2. Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee. Available from: http://www.health.gov/dietaryguidelines/2015-scientific-report/PDFs/Scientific-Report-of-the-2015-Dietary-Guidelines-Advisory-Committee.pdf
This entry was posted in Hjerte- og karsykdom, På norsk and tagged , , , , , , by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

1 thought on “Er det bra å starte dagen med egg?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s