Utmattende trening – bra for kroppen, eller?

Henning Ofstad Ness. Photo: BERRE ASMye skrives om trening, og det meste skrives i sammenheng med at vi får for lite av det. Store deler av verdens befolkning oppfyller IKKE anbefalinger fra instanser som WHO, Helsedirektoratet osv. På en annen side så er det også stadig flere som drar trening og fysisk aktivitet i den andre retningen – de får ikke nok av det. I senere år har det vært en stor økning av konkuranser og events av ekstreme fysiske utfordringer som ultra-løp, norse-man, iron-man og liknende. For mange er ikke resultatet i seg selv det viktige, men å ha gjennomført timesvis med aktivitet som blir beskrevet som en lykkerus og hvor selvpining blir brukt som selvrealisering.

 

Les også: Treningsavhengighet – når for mye ikke er nok

Det noen av oss lurer på, er om all trening er sunn trening, eller om det finnes en øvre terskel hvor trening ikke lenger er sunt, men hvor vinninga går opp i spinninga? Jeg har tidligere skrevet som treningsavhengighet, men ønsker i dette innlegget å belyse noen vitenskapelige funn som ser mer på konsekvensene av å bedrive langvarig utmattende trening/konkuranse.

People running uphill

Det er stadig flere studier som viser at hjertet skades når det utsettes for langvarig høy intensitet. Med det menes at hjertet har en dårligere evne til å fylles med oksygenrikt blod, samt redusert evne til å trekke seg sammen for å pumpe det ut til de arbeidende skjellettmusklene. Noen viser også at høyre hjertekammer er mer redusert, i forhold til venstre. En fersk studie fra Sverige viser at hjertet kan være redusert i 5-8 dager etter en IronWoman konkurranse. Ved å se på biomarkører i blodet til uttøverne, fant de sterke likhetstrekk som man finner i hos personer i forbindelse med hjerteinfarkt. En annen fersk studie fra Polen mener at ultra-løp er direkte helsefarlig og viser tegn på muskelskade, organskader og metabolske endringer.

Les også: Rabdomyolyse – når knallhard trening blir litt for hardt og lite knall

Det er uklart hva de langsiktige konsekvensene er innen disse ekstreme fysiske utfordringene, og det trengs mer forskning for å kunne si hvordan slik eksponering kan påvirker hjertefunksjon, livslengde og risiko for hjertesykdom over tid.

Henning Ofstad Ness, stipendiat ved CERG

This entry was posted in Forskning, Hjerte- og karsykdom, Kondisjon, På norsk and tagged , , , , by CERG. Bookmark the permalink.

About CERG

The Cardiac Exercise Research Group (CERG) at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) seeks to identify the key mechanisms underlying the beneficial effects of physical on cardiac health in the context of disease prevention and treatment. Named the K.G. Jebsen Center for Exercise in Medicine under Professor Ulrik Wisløff's leadership in 2011, CERG uses both top-down and bottom-up approaches to combat lifestyle-related disease.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s